Yvonne van Mastrigt voorgedragen als nieuwe burgemeester van MIddelburg

De gemeenteraad heeft Yvonne van Mastrigt (58) voorgedragen als nieuwe burgemeester van Middelburg. Ze wordt naar verwachting per 29 augustus benoemd. Er waren 34 kandidaten.

Yvonne van Mastrigt is geboren in Utrecht. Ze brengt zo’n 25 jaar bestuurlijke ervaring mee. Voor haar bestuurlijke loopbaan werkte ze onder meer bij de gemeentepolitie in Rotterdam en Utrecht. Rond de eeuwwisseling was ze voorzitter van stadsdeel IJsselmonde in Rotterdam, daarna burgemeester in Winsum en Hoogezand-Sappemeer en vervolgens gedeputeerde in de provincie Groningen. De afgelopen jaren heeft zij bij verschillende gemeenten waargenomen als burgemeester. Tot voor kort was zij waarnemend burgemeester van Olst-Wijhe. Ze was eerder lid van de PvdA.

Samenwerking

Van Mastrigt heeft de vertrouwenscommissie enthousiast gemaakt en overtuigd dat zij met haar bestuurlijke ervaring, haar strategische inzicht en analytisch vermogen de beste kandidaat is voor het burgemeesterschap voor Middelburg, zei voorzitter van de vertrouwenscommissie Paul Moens. De raad ziet in haar een burgemeester die dicht bij de inwoners staat en als een zeer dynamische en ambitieuze bestuurder. Zij kan Middelburg verder helpen invulling te geven aan de bestuurlijke ambities uit de profielschets, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerking. Zij is volgens de raad iemand die de verbindende voortrekkersrol goed kan vervullen.

34 kandidaten

De selectieprocedure startte begin februari. De vorige burgemeester Harald Bergmann had begin november 2023 laten weten niet beschikbaar te zijn voor herbenoeming. Eind februari waren er 34 kandidaten, waarvan zeven vrouwen.

Moens sprak namens de vertrouwenscommissie lovende woorden over de betrokkenheid van de inwoners van Middelburg. 671 inwoners lieten weten wat zij in de nieuwe burgemeester hopen terug te zien. Ook bedankte hij waarnemend burgemeester Marcel Fränzel voor zijn inzet tijdens het selectieproces. De vertrouwenscommissie had de selectie als een zeer een waardevol proces ervaren. Het was een leuke, maar zeer drukke periode, aldus Moens.

Verdere procedure

Nu de gemeenteraad over deze aanbeveling heeft besloten, volgt de volgende stap: de minister van Binnenlandse Zaken voert een uitgebreide screening uit. Zo doet veiligheidsdienst AIVD onderzoek en vindt er fiscaal onderzoek plaats. Als dit allemaal in orde is, komt het voorstel voor benoeming in de ministerraad. Dit gebeurt niet bij alle burgemeestersbenoemingen, maar omdat Middelburg een provinciehoofdstad is wel.

Hierna is de weg vrij voor de benoeming bij Koninklijk besluit en volgt een feestelijk moment: de beëdiging van onze nieuwe burgemeester. De commissaris van de Koning beëdigt de nieuwe burgemeester namens Zijne Majesteit de Koning. Naar verwachting vindt dat 29 augustus plaats.