Werk van Jopie Minnaard-Verheike te zien in Kleine Kerk Veere

Dit jaar worden in de Kleine Kerk van Veere werken van Jopie Minnaard-Verheike uit Heinkenszand getoond. Ze is een veelzijdig kunstenaar, illustrator en schrijver, die haar inspiratie haalt uit Zeeland, de Bijbel en de Zeeuwse natuur.

In haar werk (olieverven, gemengde technieken en aquarellen) is vaak de Zeeuwse natuur terug te vinden, maar ook ouder en kind worden door haar in kunstwerken vastgelegd. In 2008 werd aan haar de cultuurprijs, ingesteld door de culturele Raad van de Gemeente Borsele, uitgereikt. Zij kreeg deze prijs voor haar beeldend werk, illustratiewerk, het begeleiden van door haar ontworpen projecten en het schrijven en voordragen in het Zuid-Bevelands dialect. Haar werk omvat aquarellen, gemengde technieken, acryl- en olieverven.

Strandimpressies en polderlandschappen zijn vaak in dit werk terug te vinden. Ze is geboeid door de relatie tussen ouders en kinderen in de verschillende stadia van het leven. In de aquarellen overheersen de blauwgroene tinten. De olieverven daarentegen zijn sterker van kleur en lijn.

Boeken

Hiernaast maakt ze ook veel illustratiewerk. Van haar hand verschenen onder andere de boeken ‘Toegevoegde Waarde’. Dit zijn werkboeken met illustraties voor kerkelijke erediensten. Vervolgens illustreerde zij meerdere boeken; kinderboek ‘De Vertelboom’, ’Waèr a ‘t arte vol’-Zuid-Bevelandse vertaling van het bijbelboek Hooglied, ‘Openbaerieng in beeld’, een Zeeuwse vertaling van het boek Openbaring, ‘Er was eens niet.’, een boekje met 24 verhalen, ‘Meschien wè’ met 19 verhalen in het Zeeuws.

Wandpanelen

In Brielle hangt in een ontmoetingscentrum een wandpaneel, evenals in het woonzorgcentrum Dijkstede in Heinkenszand. Een serie wandpanelen, getiteld ‘De Schepping’, is te bezichtigen in de voormalige Barbesteinkerk te Heinkenszand. In de kerk van Kattendijke hangt het wandpaneel ‘Op doortocht’. Vóór in de kerk van Scharendijke kunt u de door Jopie Minnaard ontworpen antependia en een gedachtenispaneel bekijken. Achter in de kerk is een wandpaneel bevestigd.

Openbaring

Vanaf zondag 7 juli tot en met 14 september (Open Monumentendag) zal haar werk ‘Openbaerieng in beeld’ te bewonderen zijn in de Kleine Kerk van Veere. Dit is een vertaling van het laatste Bijbelboek Openbaring in het dialect van Zuid-Beveland. Naast de tekst in het Zuid-Bevelands is ook de Nederlandse tekst opgenomen. De Openbaring van Johannes, vaak kortweg Openbaring genoemd, of naar de Griekse naam, de Apocalyps, is het laatste boek van het Nieuwe Testament en daarmee eveneens van de gehele Bijbel. Volgens de aanhef gaat het om een openbaring van Jezus, die zichzelf Johannes noemde en schreef dat hij zijn openbaring op Patmos kreeg (Openbaring 1:9).

Foto: Jopie Minnaard-Verheike