Biologisch strandkot Marie door samenwerking boerderij Loverendale Ter Linde en camping

Sinds kort is bio strandkot Marie geopend op het strand bij Oranjezon en Breezand. Dit afhaalstrand kot is het resultaat van een gebiedssamenwerking tussen Camping Oranjezon en de biologisch dynamische boerderij Loverendale Ter Linde. Bijzonder zijn de duurzame opzet en het optimaal gebruik van de korte keten.

Lokaal geproduceerde en verantwoorde gezonde producten worden hier afvalvrij verkocht. De boerderij beschikt over een eigen bakkerij, een ijsmakerij die gebruik maakt van eigen melk en appel- en perensap van eigen land. Het strandkot is sinds 1 juli iedere dag geopend van 10 tot 18 uur. Het is te vinden op het strand van Breezand, naast overgang de Zandput. Het is vernoemd naar de oprichtster van Loverendale Ter Linde, Marie Tak van Poortvliet. Esther Beunis en Luna Heuvingh zorgen voor de dagelijkse gang van zaken.

Bakfiets

Marie is circulair gebouwd door gebruik te maken van bestaande containers en hout van de vorige schuur van de boerderij. In Marie werkt alles elektrisch en de bevoorrading gaat per bakfiets of elektrisch vervoer. Mensen reageren enthousiast, zegt Beunis. Daarbij vertellen de initiatiefnemers graag over de producten.
Bij Marie proef je de zelfgemaakte producten van Loverendale Ter Linde, de biologisch dynamische boerderij, die drie kilometer verderop ligt. De missie is de producten van het achterland naar het strand te brengen. De koeien die de melk geven voor het ijs en yoghurt grazen achter de duinen. Op de boerderij vindt de verzuiveling plaats, waarna het product direct richting strand gaat.

Statiegeldbekers

Marie bevindt zich op het natuurstrand tussen Oranjezon en Breezand bij overgang de Zandput. Om afval tot een minimum te houden, wordt gewerkt zonder kleine flesjes, blikjes of wegwerpplastic. Al het ijs en de dranken worden geserveerd in een statiegeldbeker die ontworpen is voor de gemeente Veere. Bio strandkot Marie is ook de start van een pilot voor deze statiegeldbeker. In het najaar wordt die binnen de hele gemeente gepresenteerd, in de hoop dat ook andere horecazaken en campings zich zullen aansluiten.

Bezoekers bij bio strandkot Marie