Oude scheepjes te zien langs de Middelburgse Loskade

Van vrijdag 6 tot zondag 8 juli zijn er tientallen mooie oude zeilschepen, binnenvaarders, sleepboten en vissersvaartuigen te bekijken aan de Loskade in Middelburg. De schepen doen deze zomer in het kader van de Varend Erfgoed Toer steden in alle provincies aan.

Sommige schepen stammen uit eind negentiende eeuw, andere van voor de Tweede Wereldoorlog. Veel eigenaren vertellen graag over hun schip. Binnenschip de Morgenster is al sinds de bouw in 1925 in de familie van B. Kruyt uit Vinkeveen. Het schip werd gebouwd voor de grootvader van zijn moeders kant. Toen heette het schip nog Door Gunst Verkregen. Er is een foto waar Kruyt als tweejarig jongetje op het schip te zien is.

Hele familie

Zijn grootvader vervoerde onder meer turf als brandstof op de grote rivieren en langs de Zuid-Hollandse Eilanden. De hele familie woonde op het schip. Zelf nam Kruyt het schip in 1966 over en doopte hij het om tot Morgenster. Hij voer er tot 1988 beroepsmatig op. Zo vervoerde hij veen voor de tuinbouw. Later gebruikte hij het schip nog een tijdje voor rondvaarten. Dat was best lucratief, vertelt Kruyt. Nu woont hij weliswaar aan wal, maar hij vaart nog met plezier op de Morgenster.

Foto: Peter Urbanus