Park de Helling in Vlissingen geopend

Stadspark De Helling in Vlissingen is vrijdagmorgen officieel in gebruik genomen. Het is de plek waar de casco’s van schepen werden gebouwd in de tijd dat De Scheldewerf er nog was. En er staat een monument, ‘De Mannen Tussen Staal’ genaamd. Alleen zijn er mensen die vinden dat het beeld verkeerd staat.

De ketting zou namelijk naar de zee moeten wijzen en niet naar de stad. Maar Willem Murre, zelf ooit scheepsbouwer op de Schelde, vindt van niet. “Het gaat niet om de ketting. De essentie is de mannen tussen staal die aan de casco’s werkten.

Richting de zee

Het monument is een ontwerp van kunstenaar Joris Baudoin. “Eigenlijk had het in het midden van het park moeten komen te staan, dat had ik zo afgesproken met de gemeente. Ik weet ook niet of ik er een punt van ga maken. Kijk Willem vindt het mooi en de Vlissingers ook, dus ik weet niet of ik er iet mee doe”, zegt Baudoin.

Het monument verbeeldt twee mannen met een hamer en achter hun ruggen steekt een ketting de lucht in. Nu staat het op het park op de kruising van De Helling, de Smederijbaan en de Jan Weugkade. “De ketting wijst nu richting de straat en eigenlijk zou die richting de zee moeten wijzen, want daarheen gingen de schepen te water”, vertelt Baudoin.

Scheepsmakers

Voor Murre was het na de onthulling van het monument tijd om zich te ontdoen van zijn witte ketelpak, helm en hamer. “De mensen moesten zien dat wij scheepsmakers waren, daarom hadden we een vuurvast wit pak aan. De missie was om een monument te maken op de Helling, voor de mannen tussen staal die jaren in weer en wind aan de schepen hebben gewerkt. En nu is de missie is geslaagd”, zegt een geëmotioneerde Murre.

De gemeente laat weten dat het monument niet wordt verplaatst en ook niet andersom komt te staan.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland. Foto: Omroep Zeeland)