Zeeuwse politiek wil steun voor bevrijdingsfestival

PvdA-GroenLinks, CDA, VVD, BBB, SP, PvdD, JA21 en D66 – een meerderheid in Provinciale Staten – willen steun van de provincie voor het Bevrijdingsfestival Zeeland. Ze vrezen voor de toekomst van het festival nu organisator Cultuurwerf in financiële nood verkeert.

De acht politieke partijen willen bekijken wat de rol van de provincie is. Ze vragen aan het provinciebestuur om in gesprek te gaan met de Cultuurwerf, het bedrijfsleven, de gemeente Vlissingen en het Rijk om te zien hoe Bevrijdingsfestival Zeeland kan blijven bestaan.

Festival Onderstroom, een straattheaterfestival in de zomermaanden, dreigt ook te verdwijnen. Ook dat wordt georganiseerd door Cultuurwerf.

Landelijk fonds

In juni nam de Tweede Kamer op initiatief van de VVD een motie om noodlijdende bevrijdingsfestivals te hulp te schieten. Die hebben het overal in Nederland moeilijk door de stilstand in de coronajaren en de stijgende inflatie.

Dit jaar kwam daar in in sommige plaatsen nog noodweer bij waardoor bezoekers wegbleven. Er is besloten dat er een garantiefonds komt, maar het is nog niet duidelijk hoe dat eruit gaat zien.

In Zeeland heeft PvdA-Groenlinks het voortouw genomen. Duo-fractievoorzitter Ralph van Hertum zegt: “Het bevrijdingsfestival staat bij ons hoog aangeschreven. Op 5 mei staat de vrijheid van onderdrukking, oorlog en vervolging centraal. Dit wordt traditioneel herdacht met de Van Randwijklezing in de Vlissingse Sint-Jacobskerk en gevierd met het muziekfestival daarna.”

Gratis

De festivals zijn gratis en krijgen dus geen inkomsten uit entreegelden. Door het ideële karakter wil de politiek graag dat de festivals gratis en voor iedereen toegankelijk blijven.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.