‘Koninklijk huis uitnodigen voor Koningsdag in Vlissingen’

De SGP-fractie in de Vlissingse gemeenteraad zou graag zien dat het college van B en W het koninklijk huis uitnodigt om Koningsdag volgend jaar, of het jaar daarop, in Vlissingen te vieren. Dat gebeurde voor het laatst in 2010. Het is dus hoog tijd dat Koningsdag prominent in Zeeland gevierd wordt en dan liefst in Vlissingen, zegt raadslid Lilian Janse-van der Weele.

Vlissingen heeft volgens haar een sterke band met het huis Van Oranje. Op 6 april 1572 koos Vlissingen als eerste stad in Nederland openlijk voor de kant van Willem van Oranje en verjaagden zowel de katholieke als protestantse inwoners gezamenlijk het Spaanse garnizoen, evenals het stadsbestuur, dat op de hand van de Spanjaarden was. Dit gebeuren is een kantelpunt geweest in de Nederlandse geschiedenis en Willem van Oranje heeft Vlissingen beloond voor deze heldhaftige daad. Daarnaast is koning Willem-Alexander markies van Vlissingen en dat alleen al is alle reden om de koning te vragen of hij in 2025 of 2026 Koningsdag in Vlissingen wil vieren, stelt de SGP-fractie.

Al met al zou dit volgens Janse-van der Weele een prachtige gelegenheid zijn om Vlissingen als stad, maar ook de bedrijvigheid en veelzijdige inwoners te presenteren. Als stad moet je daartoe zelf het initiatief nemen en er geld in willen investeren, vindt de partij.

Foto: Adrie Boxmeer