Wereldprimeur: servies gemaakt met Zeeuwse mosselschelpen

Onder de indruk zijn de vier ondernemers van Ocean Ceramics van het werk dat ceramiste Cecilia Vervoort uit Middelburg heeft gemaakt. Zij heeft het eerste servies van het bedrijf geproduceerd waarmee ze uiteindelijk Nederland hopen te veroveren. Want ze hebben iets unieks: het serviesgoed is deels gemaakt van mosselschelpen.

“We wilden iets duurzaams doen met die lege mosselschelpen die overblijven. We komen allemaal uit Zeeland en hebben daarom dit bedacht”, zegt Sem van der Vinne. Eerder lieten hij en de andere jongens zich al in met de Zeeuwse mossel. “We moesten vanuit onze opleidingen op de HZ een bedrijfje oprichten. We zijn begonnen met het bedrukken van boxershorts met mosselen. Dat was een soort geintje.”

Ingewikkeld proces

Hun volgende onderneming pakken Justin Walhout, Daan Muller, Roy Duerink en Sem een stuk serieuzer aan. Roy: “Het is echt een soort scheikunde waar we een paar jaar aan gewerkt hebben. We moesten zorgen dat de mosselschelpen wel verwerkt konden worden in de klei. Dat was echt heel ingewikkeld.” Daarnaast moesten ze op zoek naar een ceramist die met de speciale klei kon werken. “We hebben van Leeuwarden tot Portugal gezocht om uiteindelijk hier in Middelburg bij Cecilia Vervoort uit te komen. Zij maakt supermooie producten.”

Primeur

De kans is heel groot dat de vier studenten een wereldwijde primeur hebben. Daan: “In Nederland zijn we zeker de enige die dit voor elkaar hebben gekregen. Wereldwijd hebben we ook nog geen bedrijven gevonden die mosselschelpen kunnen verwerken in servies. We hopen hier ook echt impact mee te kunnen maken op zowel duurzaamheid als verkoop.”

Met het servies richten de ondernemers van Ocean Ceramics zich voorlopig op het luxere segment van restaurants. “Bij Piet Friet zie je het niet zo snel liggen”, aldus Roy. Een kopje, bord of kom kost dan ook al snel twintig euro.

Er is al veel interesse volgens Justin: “We zijn eerst de meest luxe restaurants in Zeeland langsgegaan en nu doen we dat ook buiten de provincie. De reacties zijn enorm enthousiast en de eerste bestellingen zijn ook al gedaan. Het is echt super hoe ze reageren. Het is natuurlijk ook een mooi verhaal. Een echt Zeeuws product, in Zeeland ontwikkeld en gemaakt. Daar worden mensen wel enthousiast van.”

Niet alleen mosselschelpen

Omdat het enorm complex is om mosselschelpen te gebruiken in bijvoorbeeld borden en bekers bestaat nu nog maar twintig procent van het servies uit mosselschelpen. Maar in de toekomst moet dat percentage hoger. “Hoe ver we kunnen gaan weten we niet. Maar we blijven ontwikkelen en steeds meer schelpen gebruiken. Nu gebruiken we al meer dan zeventig schelpen in een bord.”

Dat aantal gaat dus nog omhoog. “We zijn al aan het kijken of we andere restproducten kunnen gebruiken. Oesterschelpen, bijvoorbeeld, zouden ook heel goed passen in dit concept. Die blijven tenslotte ook over.”

Dit is een bericht van Omroep Zeeland

De vier ondernemers met de ceramiste (foto: Omroep Zeeland)