Veel vragen over aanvraagtermijnen en extra eisen evenementenvergunning in Vlissingen

Tijdens de vergadering van de commissie algemeen van de Vlissingse gemeenteraad kwamen er veel vragen over de moeilijkheden die organisatoren van evenementen ondervinden bij vergunningaanvragen. De gemeente wil tijdig kunnen adviseren, meedenken en bijsturen, maar doel is dat evenementen door kunnen gaan, zegt burgemeester Bas van den Tillaar.

Onderwerp donderdagavond was aanpassing van de APV evenementen. Er was de laatste tijd nogal wat te doen rondom de vergunningverlening voor evenementen in Vlissingen. Onder meer de rommelroute in Oost-Souburg dreigde dit jaar in het water te vallen, doordat er een aanvullende vergunning en onder meer extra toiletten nodig zouden zijn. Uiteindelijk kwam de gemeente daar op terug en bepaalde ze dat de rommelroute een zogeheten nul evenement is.

John Dooms van LPV vroeg hoe het college van B en W om gaat met gevallen, waarbij een organisator denkt dat een evenement in de risicocategorie ‘nul evenement’ valt en dat het in een andere risicocategorie blijkt te vallen.

Grote verschillen

Daarnaast constateerde Dooms grote verschillen tussen de Walcherse gemeenten en een stad als Goes. “Vlissingen is natuurlijk dé evenementenstad van Zeeland. Maar we dreigen ons uit de markt te prijzen door de strenge eisen die we stellen aan organisatoren.”

Ocker Ghering (D66) vroeg hoe portefeuillehouder burgemeester Van den Tillaar om zal gaan met evenementen waar zeer laat aanvullende veiligheidseisen worden gesteld. Soms komen die zelfs pas op de dag van het evenement of daarna binnen. Daarop vroeg voorzitter Pim Kraan of hij voorbeelden kon noemen. Ghering noemde Vlissingen Maritiem en het Bevrijdingsfestival van vorig jaar. Ook vroeg hij aan de andere raadsleden wat de mogelijke oplossingen daarvoor kunnen zijn.

Slechte reputatie

Angela Werner (FvD) ging in op de oproep van de gemeente dat evenementen al voor 1 september moeten worden aangemeld als ze in een van de veiligheidscategorieën vallen. Die oproep is door de gemeente op haar website en op sociale media gedeeld. In de geldende verordening van de gemeente staat dat dat voor 15 november moet gebeuren, begreep Werner. Hoe gaat de gemeente daar mee om, wilde ze weten.

Ook Cor Tromp (SGP) noemde de verslechterende reputatie van Vlissingen als evenementenstad, nu de aanvullende veiligheidseisen steeds strenger worden. “Gaat deze APV ons daarbij helpen of is het juist een verslechtering?”, vroeg hij. Ruud Kleefman (POV) ging in op ‘het gerommel met de Rommelroute’ in Oost-Souburg en vroeg of het mogelijk is om organisatoren van dergelijke kleinschalige evenementen van tevoren actief te benaderen. Albert-John Vervorst (PSR) vroeg of het mogelijk is om andere gemeenten te betrekken bij dit beleid en zo tot een Walcheren-brede aanpak te komen. Ook een beslisboom voor organisatoren zou in zijn ogen fijn zijn, zodat ze van te voren weten in welke categorie hun evenement valt.

Evenementen laten doorgaan

Portefeuillehouder burgemeester Van den Tillaar had ambtelijke versterking meegebracht. “We willen duidelijker en consequent worden en zo nodig tijdig overleggen, bijsturen en adviseren. Dat is de rode draad. Maar doel is dat evenementen door kunnen gaan”, aldus de burgemeester. Hij ging onder meer in op de aanvraagtermijnen voor een evenementenvergunning. “Hoe eerder een evenement wordt aangemeld, des te beter voor ons en voor de organisator. Dan hoeven wij niet achteraf met extra eisen te komen. Maar ook als een evenement te laat wordt aangemeld, willen we kijken of het alsnog door kan gaan, zolang aan de eisen wordt voldaan.” Wel heeft de Veiligheidsregio Zeeland daar een belangrijke stem in, benadrukte de burgemeester.

Evenementenkalender

Van den Tillaar ging ook in op vragen over de evenementenkalender. Die is ook van belang voor de hulpdiensten en andere Zeeuwse gemeenten, zodat die weten wat er in Vlissingen aan komt qua evenementen. Hij noemde ook de NAVO-top in Den Haag volgend jaar juni. Het is nu al duidelijk dat die een flinke aanslag op de beschikbare politiecapaciteit zal betekenen, met alle gevolgen van dien voor evenementen elders.

In de tweede termijn was er nog veel discussie over het hoe en waarom van (veiligheids-)eisen, inhoudelijke beoordelingen, aanvullende eisen en aanvraagtermijnen. Pieter Jan Mersie (CU) vond de intentie van de nieuwe verordening goed. “Veiligheidsdiensten geven een advies en willen liefst naar nul risico. Ik doe daarom een beroep op het gezonde verstand van de burgemeester.”

Late aanvraag

Tromp (SGP) pleitte ervoor niet te rigide om te gaan met organisatoren die laat zijn met een vergunningaanvraag, zolang dat niet ten koste gaat van andere vergunningaanvragen. Maar hij wil wel dat Vlissingen wel een aantrekkelijke stad blijft voor evenementen. Al met al lijkt een meerderheid van mening dat de aangepaste apv een stap in de goede richting is qua duidelijkheid voor evenementenorganisatoren. 19 september stemt de gemeenteraad er over.

Duidelijk moge zijn dat het organiseren van evenementen in Vlissingen, maar evengoed in andere gemeenten, een steeds complexere zaak wordt.