Buurtteams wil er zijn voor alle inwoners van Vlissingen
Buurtteams Vlissingen heeft sinds de start in januari 2023 al zo’n 3000 inwoners van de gemeente Vlissingen geholpen, zegt directeur Gerben Rodts. Met name schulden zijn een groot probleem en dan lang niet altijd onder huishoudens met een laag inkomen. Ook eenzaamheid komt veel voor.
Buurtteams Vlissingen wil inwoners van Vlissingen laagdrempelig en gratis ondersteunen en activeren. De organisatie is er voor alle inwoners met ondersteuningsvragen op de thema’s opvoeden en opgroeien, ondersteuning en gezondheid, geldzaken en meedoen. Medewerkers gaan actief de wijk in, om inwoners een luisterend oor te bieden in een veilige omgeving. Daarnaast organiseren ze ook inclusieve uitjes en activiteiten, wat goed is voor de verbinding, mentale gezondheid, vitaliteit en financiĆ«le stabiliteit.
De wijk in
Buurtteams werkt met deskundige betaalde krachten, maar ook met vrijwilligers, stelt Rodts. Zo’n 3000 inwoners zijn het afgelopen jaar op een of andere manier geholpen. “Dat kan gaan om individuele hulpt, maar soms is een telefoontje al genoeg”, zegt hij. Medewerkers en vrijwilligers van Buurtteams zijn op verschillende plekken actief. “We gaan echt de wijk in”, zegt Rodts. “We zijn te vinden in de bibliotheek, wijkcentrum de Burgerij in Paauwenburg en aan de Boterbloemlaan. De ontmoetingsplek aan de Boterbloemlaan noemen we onze ‘warme huiskamer’. Verder willen we meer op basisscholen actief worden.”
Schulden en psychische problemen
We zien veel mensen met psychische problematiek en dan met name eenzaamheid. “Het is dan belangrijk dat ze een of twee keer in de week ergens kunnen biinnenlopen voor een luisterend oor, of om anderen te ontmoeten”, vertelt de directeur. “Verder zijn schulden een heel groot probleem en dan echt niet bij de laagstbetaalde mensen. Dat zag je vroeger, maar tegenwoordig gaat het ook om mensen met twee goede banen. Zit het even tegen, dan zitten ze zo in de problemen. Dat proberen we te voorkomen. We werken daar bij samen met Orionis.
Bekendheid
Uitgangspunt is volgens Rodts dat mensen niet aan het handje worden genomen, maar dat ze worden geholpen om zelf hun problematiek aan te pakken. ‘In hun kracht zetten’, zoals dat wordt genoemd. De bekendheid van Buurtteams Vlissingen onder de inwoners kan nog wel wat worden vergroot, erkent directeur Rodts. De nieuwe website is sinds kort ‘in de lucht’.
Ook in veel andere steden zijn al Buurtteams opgezet, ter ondersteuning van inwoners op gebied van zorg, geld, wonen, meedoen en veiligheid. Buurtteams Vlissingen wil er zijn voor iedereen. ‘Voor en door de inwoners’, zoals Rodts het zegt.
Medewerkers van Buurtteams tijdens een activiteit in de wijk. (foto: Buurtteams)