Geen slavernijmonument op boulevard zorgt voor verbijstering en teleurstelling: ‘Mijn broek zakt er van af’

Dat de gemeenteraad van Vlissingen gisteravond nee heeft gezegd tegen het slavernijmonument op de boulevard, valt bij de initiatiefnemers niet in goede aarde. “Ik ben verbijsterd, teleurgesteld en heb vol ongeloof geluisterd”, zegt initiatiefneemster Angélique Duijndam, die zich jarenlang inzette voor het monument. “De redenen die zijn gegeven om het monument niet te plaatsen, zijn allemaal drogredenen die je hebt gebruikt om maar nee te kunnen zeggen.”

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteravond tegen het initiatief om een slavernijmonument op de Boulevard van Vlissingen te plaatsen. Het initiatief was ingediend door een groep burgers. Het monument, dat op de boulevard had moeten komen, werd vorig jaar al geplaatst, zonder vergunning. Daar moest het van de gemeente weg, daarom staat het op dit moment in het muZEEum.

‘Daar zakt mijn broek van af’

“De hardste klap is dat we hier het zwarte verleden maar willen laten rusten”, legt Duijndam uit als ze op de plek staat waar ze het monument vorig jaar stiekem had neergezet en waar ze het liefst het monument terug zou zien. Ze heeft vol ongeloof naar het besluit van de gemeenteraad geluisterd. “Als het om het witte verleden gaat, dan mogen we daar niet aankomen. Daar zakt mijn broek van af.”

“We begrijpen dat nabestaanden een plaats moeten hebben waar ze kunnen herdenken”, zei Coen van Daalen (Lokale Partij Vlissingen). “Maar er is in Middelburg al een gedenkteken.” “We leven in een democratie”, zei Alex Achterhuis van de Partij Souburg-Ritthem, de grootste partij in de gemeenteraad. “Dat betekent dat de meerderheid beslist. We zien steeds vaker dat door sociale media een minderheid een mening doordramt.” Ook 50PLUS had het over ‘drammerig gedrag’, ‘door eerst illegaal een monument te plaatsen’.

Er waren twee argumenten van de gemeenteraad waar Duijndam vooral over struikelde. “Dat wij social media zouden gebruiken om onze zin door te drijven. Dat wij aandacht willen voor het slavernijverleden werd vergeleken met groeperingen als Extinction Rebellion. Dan vergelijk je een heel slavernijverleden met bepaalde overtuigingen”, zegt Duijndam.

‘Ik weet niet wie jij gesproken hebt…’

Ook zegt Duijndam dat de gemeenteraad “met mensen van kleur heeft gesproken”. “Volgens de gemeenteraad zeggen die mensen van kleur dat zij kunnen worden wat zij willen en dat er geen achterstanden zijn. Ik weet niet wie jij gesproken hebt, maar er is wetenschappelijk onderzoek geweest dat het slavernijverleden zorgt voor achterstanden in de samenleving.”

Het slavernijmonument staat op dit moment op de binnenplaats van het muZEEum in Vlissingen. Duijndam heeft aan de directeur van het museum gevraagd of het daar mag blijven staan. “Ik vind dat er een plek moet zijn voor Vlissingen om te zien wat dit slavernijverleden omvat. En daarom ga ik er met de directeur van het muZEEum over praten.”

Het Vlissingse slavernijmonument

Het slavernijmonument is een initiatief van Keti Koti Zeeland en voorzitter Angélique Duijndam. Zij plaatsten het ontwerp van kunstenaar Zeus Hoenderop vorig jaar onaangekondigd, en dus ook zonder vergunning, op de Vlissingse boulevard. Dat was een dag voor de landelijke herdenking van het afschaffen van de slavernij op 1 juni.

Het beeld werd meteen beklad met leuzen waaruit de afkeer van het slavernijmonument en van de media werd uitgedrukt. De burgemeester van Vlissingen besloot vervolgens dat het beeld weg moest omdat het daar illegaal was neergezet. Sinds die tijd staat het in de binnentuin van het muZEEum in Vlissingen. De initiatiefnemers besloten vervolgens een burgerinitiatief in te dienen bij de gemeenteraad.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.