Grote zoektocht naar 23 gedumpte katten uit Vlissingse haven: ‘Dit is dierenmishandeling’

Stichting Scheldekat is woest op havenbedrijf North Sea Port in Vlissingen-Oost. Het bedrijf heeft 23 katten uitgezet in de buurt van het station van Vlissingen, terwijl de stichting dit had afgeraden. Vrijwilligers proberen nu met man en macht de uitgezette katten terug te vinden. “Maar om ze allemaal terug te vinden is onmogelijk.”

Ze zijn nog altijd actief op zoek naar de katjes, vooral ’s avonds, omdat de katten dan het meest actief zijn. “We zijn er twee op het spoor. Eén katje hebben we gezien bij de Veerhavenweg. Een ander zou gezien zijn bij de Edisonweg. Daar hebben we een vangkooi gezet. Als we ze vangen weten we zeker dat ze van ons zijn, want ze zijn gechipt”, zegt Marleen Drijgers, voorzitter van de stichting. “Ook werden we gebeld door de Westerscheldeferry, die twee katjes hadden gezien die ze normaal niet zien.”

Uitgezet

De katjes komen van het terrein van North Sea Port. Het havenbedrijf plaatste afgelopen jaar vossenvallen. Dat deden ze om de kuikens van de kleine mantelmeeuw te beschermen, een Europees beschermde diersoort. “We hebben een verplichting om die meeuwen te beschermen”, laat North Sea Port weten. Maar in de vallen werden niet alleen vijf vossen gevonden, maar ook 23 katten.

Die katten zijn volgens stichting Scheldekat al tientallen jaren te vinden in het gebied. “We hebben twintig jaar geleden op verzoek van Thermphos wat gedaan aan de zwerfkatten. We hebben ze gevangen, gecastreerd en gesteriliseerd”, zegt Drijgers. “We hebben een kwart van de katten gechipt en teruggezet, omdat het wilde katten zijn waar je niet veel meer mee kunt. Wel bleven we de dieren verzorgen. We gaven ze eten en we zorgden voor een slaapplek.”

Kolonie was er al

De broedkolonie van de meeuwen was er volgens Drijgers toen ook al. Volgens haar leefden ze naast elkaar en is het belachelijk om te stellen dat katten die eten krijgen ook nog meeuwenkuikens zouden opeten. “We hadden daar dan restanten van moeten vinden, zoals pootjes en snavels en gewonde katten door aanvallen van meeuwen,” want volgens Drijgers haalt een kat het wel uit zijn hoofd om een broedkolonie met zilvermeeuwen aan te vallen.

De stichting werd uitgenodigd om mee te denken over het uitzetten van de katten op een andere locatie. Daar was de stichting al vanaf het begin sceptisch over, want ze worden uit hun leefomgeving gehaald en moeten op die ander plek ook weer worden verzorgd. Volgens Scheldekat was er tijdens het gesprek met North Sea Port nog een ecoloog aanwezig, die ook niet enthousiast werd van de plannen van North Sea Port. “Die gaf aan dat de katten vooral ratten vangen, die anders de eieren van de meeuw zouden opeten.”

North Sea Port laat weten niet na te kunnen gaan door welk dier de kuikens en eieren opgegeten zouden worden en dat uit voorzorg vossen én katten weggehaald worden uit het gebied. Het bedrijf kwam met meerdere alternatieve locaties om de katten uit te zetten. Eén van die locaties was achter het station van Vlissingen. “Dat is echt naast de trein, dat kan echt niet. We hebben aangegeven dat dat een onmogelijke locatie was, ook omdat er geen bescherming is voor de katjes”, zegt Drijgers.

Toch uitgezet

Scheldekat zette de aanbeveling op papier en stelde een alternatieve locatie voor. De stichting startte ook al gesprekken met bedrijven in de buurt van die locatie, om te kijken of zij akkoord waren met de komst van de katjes. “Maar wat bleek: achter onze rug om, tijdens de gesprekken, werden 23 katjes gevangen en uitgezet, zo’n 100 meter achter het station van Vlissingen.”

Het havenbedrijf laat weten waarom ze die keuze hebben gemaakt: “We hebben begrip voor de gevoeligheid van het uitzetten van de katten, maar we zijn verplicht om de meeuwen te beschermen. De locatie bij het station was op dat moment de beste locatie.”

De stichting is daar verre van blij mee en vermoedt dat het havenbedrijf de katten doelbewust heeft gevangen. “Ze zijn gevangen met zalm. Als je echt vossen wil vangen, doe je dat niet met zalm. In de vergunning voor het vangen van die vossen staat dat je met gebiedseigen aas moet werken. Naar mijn weten zwemt er geen zalm door de polder.”

Volgens North Sea Port klopt het niet dat de katten op die manier zijn gevangen. “Ik weet niet waar dat vandaan komt, maar dat klopt feitelijk niet”, laat een woordvoerder weten.

Zorgen om welzijn

Drijgers maakt zich nu ernstige zorgen om het welzijn van de katjes. “Een deel van de katjes zal al verhongerd zijn. Ze zijn gewend dat ze gevoed worden, niet alle katten kunnen goed jagen of voor zichzelf zorgen.” De situatie gaat haar aan het hart. “We vinden het echt verschrikkelijk. Meerdere vrijwilligers slapen er niet meer van.”

Scheldekat is woest op het havenbedrijf vanwege de actie. “Ze hebben meerdere regels overtreden. Ze hebben geen vergunning om die katten uit te zetten en het dumpen van die katten is strafbaar. Dat is verwaarlozing en dat wordt gezien als dierenmishandeling.”

De Landelijke Inspectie Dierenwelzijn heeft de zaak ook op de radar en de stichting gaat juridische stappen ondernemen. Daarvoor hebben ze een advocaat in de arm genomen. “We voelen ons namelijk gedupeerd. We hebben tientallen jaren voor die katten gezorgd. We hebben de dierenartskosten betaald, het voer en we zijn veel kwijt aan benzinekosten. Bij elkaar komt dat uit op zo’n 30.000 euro.”

De fractie van de VVD in Vlissingen stelde vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Ze vragen daarin onder meer of het college op de hoogte was van het loslaten van de katten en welke acties de gemeente gaat ondernemen richting North Sea Port.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.