Vlissingen Maritiem valt in het water: ‘Eén woord voor: blamage’

Dit jaar zijn er geen bijzondere schepen te zien vanaf de Boulevard in Vlissingen, want Vlissingen Maritiem gaat niet door. De organisatie zegt het evenement onmogelijk op touw te kunnen zetten, omdat de gemeente Vlissingen te laat beslist over de subsidie die nodig is. Dick Schipper van Stichting Sail de Ruyter Zeeland is verontwaardigd: “Daar heb ik één woord voor: blamage.”

“Het houdt me wel bezig”, zegt hij als hem wordt gevraagd of hij goed heeft geslapen. “Dit is niet de eerste keer dat we een akkefietje hebben met de gemeente Vlissingen. We zijn het gewoon beu.” Het bestuur denkt erover na om de stichting, en daarmee dus het evenement, helemaal op te heffen.

Te laat

In november diende de stichting een plan in bij de gemeente voor de editie van 2024. Ver daarvoor zijn, volgens Schipper, ook al gesprekken gevoerd. Op 31 mei, 1 en 2 juni zouden de schepen weer vlak langs het badstrand varen. Zo’n driedaags evenement kost wel wat geld, dus is er subsidie nodig van gemeente Vlissingen. Die liet weten daar pas in april over te kunnen beslissen. En dat is, volgens Schipper, veel te laat: “Hoe later je afspraken maakt over die schepen, hoe duurder ze worden.”

D66 en Lokale Partij Vlissingen stellen binnenkort vragen over de situatie aan wethouder Cracau.

Stoppen

Het lijkt de druppel te zijn voor Sail de Ruyter. Een meerderheid van het bestuur heeft geen zin meer om überhaupt een elfde editie van Vlissingen Maritiem te organiseren. Dick Schipper is met stomheid geslagen: “We hebben voor dit weekend gekozen, omdat er dan al veel schepen in de buurt zijn. Dat is goedkoper, maar daar houdt men in het gemeentehuis dus totaal geen rekening mee. De vraag is in hoeverre ze het eigenlijk wel willen.”

Het is niet de eerste keer dat de organisatie van een evenement problemen heeft met de gemeente Vlissingen. Zo ging Rescue Zeeland in 2022 niet door, omdat ze geen vergunning kregen, viel de Nieuwjaarsduik in 2023 in het water en kon Cuisine Machine ook niet gehouden worden.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.