Vlissingen wil met camera’s en meldingsplicht ‘raddraaiers’ jaarwisseling in toom houden

De jaarwisseling heeft de gemeente Vlissingen een kostenpost opgeleverd van ruim 13.000 euro, bijna een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar. Om de schade en overlast bij de volgende jaarwisseling te beperken, neemt de gemeente extra maatregelen zoals het instellen van vuurwerkvrije zones rond verzorgingshuizen en het actief aanspreken van ‘raddraaiers’ die zich tijdens de afgelopen jaarwisseling misdroegen.

In de evaluatie van de jaarwisseling, die burgemeester Bas van den Tillaar eind deze week naar de gemeenteraad stuurde staat dat het vooral in de wijk Bossenburgh en op het Oranjeplein in Oost-Souburg uit de hand liep.

In Bossenburgh was het de hele nacht onrustig, waarbij jongeren zwaar vuurwerk gericht naar woningen gooiden. Twee jongeren zijn tijdens de nieuwjaarsnacht aangehouden, de ene vanwege het dragen van een mes en de ander vanwege het beledigen van een agent. Zes andere betrokkenen kunnen de komende tijd gesprekken verwachten met de wijkagent en buurtteammedewerkers, om overlast in de toekomst te voorkomen. Ook kunnen ze brieven van de burgemeester verwachten, en de ouders van deze jongeren worden aangesproken op het gedrag van hun kinderen.

Meldingsplicht en samenscholingsverbod

Burgemeester Van den Tillaar bereidt ondertussen ook maatregelen voor zoals een meldingsplicht voor potentiële raddraaiers en een samenscholingsverbod. Hoewel Vlissingen het liefst een vuurwerkverbod wil instellen, wacht het hiervoor op landelijke regelgeving.

In Oost-Souburg liep het op oudejaarsavond uit de hand. Als een zorgmedewerker rond 20.00 uur naar een woonzorgcentrum aan het Oranjeplein rijdt, ziet ze een brandende fles met vloeistof liggen tegen de gevel van het gebouw. Ze besluit een stukje verderop te parkeren. Nog voordat de auto stilstaat, komt de vloeistof tot ontploffing en ontstaat er een grote vlammenzee. De brand blijft beperkt tot de gevel, maar binnen staat een grote ruimte al snel blauw van de rook. Gordijnen smeulen door de hitte.

Luidruchtig en gevaarlijk rijgedrag

Voor de jaarwisseling was al bekend dat het Oranjeplein een overlastplek zou zijn. Oorzaak zijn luidruchtige jongeren en gevaarlijk rijgedrag met scooters. Daarom werd het plein tijdens de jaarwisseling extra in de gaten gehouden door handhavers van de gemeente, buurtteammedewerkers en politie.

Om incidenten zoals met een brandbom te voorkomen, overweegt de gemeente camera’s te plaatsen op het plein, zodat daders beter opgespoord kunnen worden. Burgemeester Van den Tillaar bespreekt dit voorstel binnenkort met de officier van justitie en de politie.

Foto: Op oudejaarsavond was er een grote ontploffing met een vuurzee tot gevolg bij een woonzorgcomplex in Oost-Souburg (foto: Omroep Zeeland)

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.