Boazschool in Meliskerke wint textielrace met inzameling gebruikt textiel

De Boazschool in Meliskerke heeft de Textielrace gewonnen. Wethouder Ruud van Houten kwam de prijs uitreiken maandagmiddag. De deelnemende scholen hebben in totaal 12.727 kilo gebruikt textiel ingezameld en 1031 stuks textiel gerepareerd.

Veel mensen hebben nog van alles in huis dat ze niet meer gebruiken. Denk ook aan oude truien, een teddybeer, een kapotte zwembroek of gordijnen. De Boazschool heeft maar liefst 2958 kilo ingezameld textiel en 413 reparaties uitgevoerd. De Joos van Larenschool in Arnemuiden kreeg vrijdag al de tweede prijs. De leerlingen van die school hebben in totaal 2606 kilo textiel ingezameld en 401 reparaties uitgevoerd. Volgens Mara Dankers van organisator Race Against Waste was het een nek-aan-nekrace.

Hergebruik stimuleren

Tijdens de Textiel Race nemen scholieren uit groep 6, 7 en 8 het tegen elkaar op door textiel te ruilen, repareren en in te zamelen. De school die de hoogste score behaalt, wint een prijs voor de hele klas. Doel is om vermindering van de milieubelasting door hergebruik van tweedehands kleding te stimuleren. De kledingindustrie is zeer vervuilend, dus hergebruik kan de milieu-impact zeker verminderen. Momenteel wordt 60 procent van de hoeveelheid textiel niet gerecycled, terwijl er nog van alles van kan worden gedaan.

Schooljaar afsluiten

Lydia den Hollander is juf van groep 8 op de Boazschool. “We werden benaderd via de mail en vonden dit een leuke actie om het schooljaar mee af te sluiten”, vertelt ze. “We hebben enorm hard ons best gedaan en stonden al vrij snel bovenaan. De kinderen gingen langs de deuren en verder hielden we de vaart erin doorde actie onder de aandacht te brengen bij ouders en familie.”

De leerlingen van de Boazschool met de eerste prijs. Foto: Race Against Waste