SGP Middelburg wil relaties redden met speciaal loket

Een scheidingsloket om vechtscheidingen tegen te gaan heeft de gemeente Middelburg niet. En als het aan raadslid Jonathan Schroevers van de SGP ligt komt dat er ook niet. Schroevers is niet tegen zo’n loket, maar wil graag nog een stap verder gaan. Hij wil een relatieloket in de provinciehoofdstad. Zodat geliefden hun relatie onder begeleiding nieuw leven in kunnen blazen. “Het gaat heel vaak fout en daar is het kind de dupe van.”

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal mensen dat in Zeeland gaat scheiden de afgelopen jaren terugloopt. De meest recente cijfers zijn van 2021, toen 6,8 op de 1000 getrouwde mannen ging scheiden en 7,3 op de duizend vrouwen (het aantal vrouwen is vrijwel ieder jaar wat hoger, omdat relatief veel lesbische huwelijken stranden). Vijf jaar eerder was dat nog 9,9 op de 1000 bij zowel mannen als vrouwen.

“Ongehuwden nog vaker uit elkaar”

Toch vindt Schroevers dat er nog altijd veel te veel relaties verbroken worden. “Het aantal echtscheidingen ligt veel te hoog en mensen die ervoor kiezen om ongehuwd samen te wonen gaan nog veel vaker uit elkaar dan mensen die getrouwd zijn”, beweert Schroevers.

Daarom hoopt de SGP in Middelburg dat er nu een relatieloket komt, zodat de drempel naar professionele hulpverlening verlaagd kan worden. Belangrijk is daarbij volgens Schroevers ook het effect van scheidingen op kinderen. “We weten uit onderzoeken dat het heel goed is als ouders bij elkaar blijven. Jongeren die een beroep moeten doen op de jeugdzorg hebben ook heel vaak een onstabiele thuissituatie. Daar zit dus een duidelijk verband.”

Maar is een kind dan altijd de dupe als zijn ouders uit elkaar gaan, of kan het ook een positief effect hebben? “Ik kan natuurlijk niet oordelen over individuele gevallen”, reageert Schroevers. “Dus dat ga ik ook niet doen. Ik ben ook niet tegen een scheidingsloket als die ervoor kan zorgen dat een vechtscheiding wordt voorkomen. Maar het zou toch mooi zijn als mensen met behulp van een relatieloket samen verder kunnen gaan. Daar wil ik me graag voor inzetten.”

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

SGP-raadslid Jonathan Schoevers (foto: Omroep Zeeland)