Onderzoek gestart naar opgedoken blusschuimfilmpje en -foto’s

Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) zegt te gaan onderzoeken of er met blusschuim is gespoten en wie dat dan gedaan heeft bij demonstraties tijdens Rescue Vlissingen. Uit onderzoek van Omroep Zeeland bleek dat er in ieder geval in de Rescue editie 2006 met schuim op het oude hotel Britannia is gespoten. Omdat blusschuim in die tijd pfas bevatte lijkt het spuiten met schuim de reden te zijn dat er pfas-verontreiniging in de grond bij het hotel aan de Vlissingse Boulevard zit.

“We waren van dit filmpje niet op de hoogte”, zegt Nora Smits van de Veiligheidsregio, wanneer ze kijkt naar de beelden van 17 jaar geleden op YouTube, waar een grote straal schuim het inmiddels uit gebruik zijnde hotel Britannia volop raakt, “Op de beelden is inderdaad schuim te zien, terwijl we vanuit de organisatie van Rescue te horen hebben gekregen dat er nooit met schuim gespoten zou zijn.”

VRZ vertrouwde op verklaring Rescue

De VRZ wil nu eerst gaan onderzoeken wat voor schuim het is en uit welk voertuig het vandaan is gekomen. Dat is er nog niet van gekomen omdat de veiligheidsregio voor een groot gedeelte vertrouwde op de organisatie van Rescue. Intern is er inmiddels al overleg geweest met medewerkers, maar vrijwilligers zijn nog niet gehoord. Er wordt nu nagegaan of er brandweervrijwilligers zijn die ooit met het schuim hebben gespoten.

Op een foto uit 2008 is ook blusschuim te zien, dat onder een brandweerwagen ligt. Toentertijd was het hier nog niet bekend dat PFOS (de soort pfas dat in blusschuim zit) mogelijke eigenschappen bezit die de gezondheid aantasten. Het was daarom ook niet verboden om met blusschuim demonstraties te geven. Over een andere foto uit 2014, waar een blusrobot op staat, die volgens brandveiligheid expert Jack van Schoonneveldt schuim spuit, hebben Smits en haar collega’s twijfels. Zij denken dat de straal water zou kunnen zijn.

Waar komt het schuim vandaan?

Omdat de Veiligheidsregio in 2006 en 2008 nog niet bestond zal er naar de gemeenten gekeken moeten worden als het gaat om de identificatie van de auto die op het filmpje spuit. Het lijkt alsof het uit een zogenoemde crashtender komt die afkomstig is van vliegveld Woensdrecht. Maar de straal komt vanuit een hoek die voor de crashtender niet te maken is. Uit foto’s van de editie 2008 blijkt dat er ook een andere blusschuimwagen aanwezig is, maar er staat niet vast dat deze gespoten heeft.

Oude draaiboeken van Rescue Vlissingen zouden mogelijk duidelijkheid kunnen geven over de opstelling van wagens, en voorraadgegevens van gemeentelijke brandweerstations zouden misschien datzelfde kunnen doen over voorraden blusschuim. De VRZ zegt dit nu te gaan onderzoeken.

Gemeente Vlissingen en Rescue geven geen commentaar

De organisatie van Rescue Vlissingen (inmiddels omgedoopt tot Rescue Zeeland) geeft aan dat de vervuiling van het Britannia-terrein een zaak is tussen de projectontwikkelaar van het nieuwe hotel en de gemeente Vlissingen. De gemeente wil op haar beurt niet op de zaak ingaan, omdat zij eerst de resultaten van een ingesteld onderzoek naar de vervuiling wil afwachten.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Blusdemonstratie tijdens Rescue Vlissingen 2008 (foto: Omroep Zeeland)