Vlissingen start varende hubs

Maritieme ‘hubs’ vervangen de vaste opstapplaatsen in de Vlissingse Binnenhaven. Dat heeft het college van B en W van Vlissingen besloten in het Beleid Binnenhavens voor 2024. Die maritieme hubs moeten de diverse delen van de stad onderling gaan verbinden.

Ze komen bij het NS-station, de Albionkade, de Albionsteiger, de Kenniswerf en ’t Smoske. Bedoeling is dat de oude Binnenhaven verandert in een aantrekkelijker en dynamisch gebied dat verschillende stadsdelen en functies verbindt. Wethouder Geoffrey Sips (LPV) spreekt van ‘stepping stones’.

Watertaxi’s en rondvaartboten kunnen in de nieuwe situatie niet meer rekenen op een vaste lig- of opstapplaats. De wethouder noemt de hubs liever ‘bushaltes’, waar watertaxi’s en rondvaartboten van verschillende bedrijven passagiers kunnen oppikken en afzetten. Voor een vaste ligplaats zullen ze elders zelf een plek moeten zoeken. De ruimte in de Binnenhaven is beperkt, stelt Sips.

Boekingssysteem

Hoe het er allemaal precies uit komt te zien ligt nog niet vast. Voor de ondernemers wordt er een boekingssysteem opgezet om een en ander in banen te leiden. Ze zullen straks een aanvraag moeten doen om gebruik te kunnen maken van de hubs.

Momenteel maken vooral de Jacob van Artevelde van Zeeland Cruising en de Stad Veere van Rederij Dijkhuizen gebruik van faciliteiten in de Binnenhaven.