College van B en W Vlissingen belooft gemeenteraad op de hoogte te houden van aanpak flakkagebruik

Het college van B en W van Vlissingen zal de gemeenteraad op de hoogte houden van de bestrijding van flakkagebruik in de gemeente. Dat zal gebeuren vida de raadsinformatiebrief, laat wethouder Jeroen Portier weten.

In de gemeenteraadsvergadering van 1 februari 2024 heeft de gemeenteraad unaniem de motie “Bestrijding Flakka problematiek” aangenomen. Deze was ingediend door de fracties van SGP, SP, 50PLus en FvD. De gemeenteraad zal via de raadsinformatiebrief worden geïnformeerd over de uitvoering van de motie Bestrijding Flakkaproblematiek, heeft het college besloten. In januari sloeg psychiatrisch ziekenhuis Emergis in de PZC alarm over de opmars van de extreem verslavende designer drug flakka.

Vreselijk slecht aan toe

De juiste naam van deze drug is alfa, maar flakka is de populaire benaming. Vooral in en rond Vlissingen zou flakkagebruik een probleem zijn. Het Trimbos Instituut voor verslavingszorg stelde begin dit jaar ook al dat de drug vooral in Zeeland en West-Brabant in opkomst was. Gebruikers van flakka zijn er al snel vreselijk slecht aan toe, zeggen behandelaars. Omroep Zeeland meldde dat de Zeeuwse politie in zeven maanden tijd wel 115 keer in actie moest komen bij problemen door flakkagebruik. Alleen al in en rond Vlissingen zouden er zeker honderd verslaafden zijn.

Opiumwet

Probleem was op dat moment dat de designer drug flakka nog niet volledig onder de opiumwet viel en daarmee dus niet illegaal was en drugscriminelen daarnaast de grondstoffen steeds weer gedeeltelijk aanpassen, om onder de opiumwet uit te komen. Op 16 januari is de Tweede Kamer akkoord gegaan met een wijziging van de opiumwet, die er voor zorgt dat niet alleen specifieke type drugs verboden worden, maar ook meerdere (stoffen groepen), waardoor de grondstoffen niet steeds gedeeltelijk aangepast kunnen worden om onder deze wetgeving uit te komen. Daarnaast is flakka vergeleken met andere drugs erg goedkoop.

Op de hoogte houden

Het college werd via de motie opgeroepen te inventariseren, hoe groot de flakka- en andere designerdrugsproblematiek is in Vlissingen en omringende gemeenten, te overleggen met omringende gemeenten en met betrokken instanties om te kijken naar een gezamenlijke aanpak. Medewerkers van Buurtteams zouden moeten worden getraind op signalering van de problematiek. Ook vroeg de raad om een voorlichtingscampagne voor jongeren en ouders of verzorgers.
Tenslotte vroeg de gemeenteraad op de hoogte te worden gehouden van de uitkomsten en ontwikkelingen rond deze problematiek.