Baasje betaalt straks alleen nog in Vlissingen belasting voor woefmans
Vanaf begin volgend jaar schaft Veere de hondenbelasting af. Dan is Vlissingen de enige Walcherse gemeente waar baasjes nog belasting moeten betalen voor hun hond(en). Vlissingen heeft de inkomsten uit de hondenbelasting hard nodig en peinst niet over afschaffing.
Hondenbelasting moet nu alleen worden betaald in Veere en Vlissingen, aldus de Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duiveland. Middelburg en Schouwen-Duiveland kennen geen hondenbelasting (meer). Iedereen die één of meer honden houdt in Vlissingen of Veere, betaalt daarvoor belasting. De houder krijgt de aanslag. Als er meerdere houders zijn, bepalen beleidsregels wie belastingplichtig is. Wanneer je een hond of een extra hond in huis neemt, moet je dat melden.
Alleen voor honden
Daar komt per 1 januari 2025 verandering in. Veere schaft dan ook de hondenbelasting af, zo heeft de gemeenteraad dit jaar besloten. De D66-fractie in de gemeenteraad diende al eind 2022 een motie in om de hondenbelasting in Veere af te schaffen. Meerdere partijen vonden dat een goed idee, maar durfden het toen nog niet aan om voor afschaffing te stemmen, schrijft raadslid Jacco van Maldegem. Alleen hondenbezitters in Veere betalen nu nog belasting voor hun viervoeter. Bezitters van een paard, kat of duif hoeven geen belasting te betalen.
Algemene middelen
Dat hondenbelasting ten goede zou komen aan bijvoorbeeld poep opruimen of uitlaatveldjes is ook niet zo. Hondenbelasting belandt in de algemene middelen in Veere. Bovendien kost die controle op de hondenbelasting de gemeente geld, zegt Van Maldegem. In sommige gemeenten gaat het zelfs om de helft van de opbrengst aan hondenbelasting. Ook betekent de controle een inbreuk op de privacy, vindt hij. D66 Veere is daarom blij dat de hondenbelasting wordt afgeschaft.
Artikel 12
Vlissingen is daarmee de laatste gemeente die nog hondenbelasting heft. Volgens de afdeling communicatie is afschaffing niet aan de orde. Vlissingen heeft het geld gewoon hard nodig. De gemeente ‘geniet’ al tien jaar de Artikel 12-status, vanwege de structureel slechte financiële status. Dat betekent dat ze onder streng toezicht staat van het rijk, alle uitgaven en inkomsten onder het vergrootglas liggen en de inkomsten broodnodig zijn.
Foto: Carolien Schoonenberg