Vragen PvdA-GroenLinks Veere bij procedure rond uitbreiding landgoed bij Domburg
Gemeenteraadslid Chris Maas van de fractie PvdA-GroenLinks vraagt het college van B en W van Veere of het klopt dat de contouren van het plangebied gewijzigd zijn en er percelen aan het plangebied zijn toegevoegd ten opzichte van het plangebied. Volgens het college wordt voldaan aan de eisen en hoeft de gemeenteraad niet worden geraadpleegd.
Op 31 oktober ontving de gemeenteraad een op 8 oktober 2024 gedateerde memo ‘Ontwikkeling en realisatie van landgoed aan de Zuiverseweg 7/Bijenkotsweg te Domburg’. Het memo bevat informatie over de ontwikkeling van een nieuw landgoed en de planologische regeling daaromtrent. Het hoofdhuis en de bijgebouwen vallen deels buiten het oorspronkelijke bouwvlak.
‘Verklaring van geen bedenkingen’
Het college stelt dat ‘geen verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad’ nodig is, omdat voldaan wordt aan de door de gemeenteraad gestelde eisen. Het bouwplan zou voldoen aan de voorwaarden, zoals opgenomen in de wijzigingsbevoegdheden. Daarom zou er geen ‘verklaring van geen bedenkingen’ van de gemeenteraad nodig zijn. Dit vindt Maas een vreemde redenering, omdat het plan ook op andere onderdelen afwijkt van (de kaders van) het bestemmingsplan Buitengebied 2013.
Los gekoppeld
Hij vraagt het college van B en W of het klopt dat de contouren van het plangebied gewijzigd zijn en dat er percelen aan het plangebied zijn toegevoegd ten opzichte van het plangebied, zoals dat in het bestemmingsplan Buitengebied van 2013 is opgenomen. Ook vraagt hij of de omvang van het landgoed door toevoeging van gronden met een agrarische bestemming zo’n 35 procent groter wordt. De woning cq het perceel Zuiverseweg 7 zou in het oorspronkelijke plan onderdeel worden van het landgoed en lijkt nu losgekoppeld. Wordt dat een afzonderlijke recreatiewoning, wil Maas verder weten.
Substantiële afwijkingen
Maas vraagt verder of er nog functieaanduidingen zijn aangepast ten opzichte van het bestemmingsplan Buitengebied 2013. Het lijkt hem niet dat deze ontwikkeling past in de categorie van gevallen waarvoor geen ‘verklaring van geen bedenkingen’ is vereist, omdat er sprake is van substantiële afwijkingen van het in het bestemmingsplan Buitengebied 2013 opgenomen kader. Moet het plan alleen daarom al voorgelegd niet worden aan de gemeenteraad, stelt hij.
Voor nieuwe landgoederen gelden eisen met betrekking tot onderlinge afstanden in verband met ruimtelijke, landschappelijke aspecten. Maas vraagt het college ook of het de samenhang van het nieuwe landgoed met de aangrenzende, bestaande historische buitenplaats Duinvliet heeft onderzocht en zo ja, wat de uitkomst is.
Het college zal binnen enkele weken antwoorden op de raadsvragen.
Een fragment uit de ruimtelijke onderbouwing (gemeente Veere)
