Zeeuwse Parel gaat dit jaar naar de gekozen familie

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis op de Markt in Middelburg reikte de burgemeester van Middelburg de Zeeuwse Parel uit aan de initiatiefnemers van Gekozen Familie.

Een Gekozen Familie bestaat uit een groep mensen die veel met elkaar omgaan. Het zijn mensen die soms te maken hebben met eenzaamheid omdat zij niet heteroseksueel zijn. De ´familieleden´ helpen elkaar met kleine dingen, zoals iemand met de auto naar de huisarts brengen of bijvoorbeeld samen regelmatig avondeten. In Zeeland is de Gekozen Familie de afgelopen tijd flink gegroeid.

Jury: “Waar ga je anders naartoe als je geen familie hebt die je bijstaat?”
Het juryoordeel klinkt vol lof over de Gekozen Familie. Onder leiding van Rikkie Kollé, de eerste trans vrouw in Nederland die een Miss Nederland verkiezing won, heeft de jury zich gebogen over tal van aanmeldingen. Diverse personen en organisaties zijn aangedragen. “Waar ga je anders naartoe als je geen familie hebt die je bijstaat, niet iedereen kan vluchten naar de Randstad”, aldus de jury. De jury herkent de problematiek in de samenleving en waar de Gekozen Familie juist voor staat draagt bij aan een oplossing, het maakt impact. “Een gekozen familie vult letterlijk een leegte op in iemands leven”, aldus Kollé.
Naast de Gekozen Familie maakten ook Cinema Middelburg en de voltallige organisatie van Roze Zaterdag Goes kans op de Zeeuwse Parel. Cinema Middelburg organiseert in een intieme en veilige setting filmavonden met films over lhbti+-onderwerpen. De jury gaf toe dat het kiezen van de uiteindelijke winnaar veel overleg nodig had, “Alle inzendingen waren terechte winnaars geweest, we hebben vooral gekeken naar het initiatief waaraan wij denken dat de Zeeuwse Parel een extra boost zal geven”, aldus de jury.
In de jury van dit jaar zaten naast Rikkie Kollé ook Solange Dekker (Miss International Queen 2023) en een docent en student van het Lodewijk College, zij wonnen de Zeeuwse Parel in 2021.

Coming Out dag Zeeland
Elk jaar organiseert LHBT Netwerk Zeeland de Coming Out dag. Tijdens deze dag verzorgt het netwerk een programmaonderdeel voor professionals met aansluitend een feestelijke avond. Dit jaar was het thema: Samen tegen eenzaamheid. Movisie, het Nederlands kennisinstituut voor sociale vraagstukken, verzorgde een lezing over eenzaamheid. Coming Out dag werd dit jaar in samenwerking met COC Zeeland en Anti Discriminatie Bureau Zeeland georganiseerd.