OM vervolgt verdachte dood Middelburgse Mechteld niet meer voor moord

De 37-jarige man uit Oost-Souburg die de Middelburgse Mechteld Renema om het leven zou hebben gebracht, wordt vervolgd voor doodslag in plaats van moord. Dat staat in de nieuwe tenlastelegging van het Openbaar Ministerie. De 53-jarige Mechteld werd 19 april dood gevonden in haar woning aan de Granaat in Middelburg.

Het verschil is dat bij moord een vooropgezet plan hoort zoals het meenemen van een wapen of een specifieke plaats waarop de moord plaatsvindt. Doodslag heeft dat niet en gebeurt in een opwelling. De maximale straf voor doodslag ligt lager dan voor moord. Voor doodslag is namelijk de maximale straf 25 jaar, voor moord is dat maximaal 30 jaar.

De Scalda-docente kwam om het leven door ‘zeer heftig stompend en botsend geweld en steekverwondingen’, zoals dat werd gezegd op een eerdere zitting. De verdachte zit voorlopig vast in Torentijd.

Naar het Pieter Baan Centrum?

De grote vraag in de rechtbank vandaag was of de verdachte ter observatie naar het Pieter Baan Centrum (PBC) moet. Het PBC is de psychiatrische observatiekliniek van Nederland waar verdachten gedurende zes weken worden geobserveerd om te kijken of ze behandelingen of tbs nodig hebben.

Twee psychiaters die de verdachte al hebben gesproken adviseren nu tbs. Een psycholoog twijfelde nog en wil daarom dat de verdachte naar het PBC gaat. Ook de advocaat van de verdachte wil dat, omdat zijn verdachte daar wil laten zien dat hij geen tbs nodig heeft.

‘Ik verdien een forse straf’

Dat wil niet zeggen dat de verdachte vindt dat hij geen straf verdient. “Het is vreselijk wat er gebeurd is”, zei hij in de rechtbank. “Dit is geen kleine zaak, ik zit hier niet voor een fietsendiefstal. Ik verdien een forse gevangenisstraf. Tijdens die straf kan ik voldoende aan mezelf werken met trainingen en opleidingen.”

Het Openbaar Ministerie vindt dat er genoeg onderzoeken zijn gedaan die ondersteunen dat de verdachte psychisch moet worden behandeld. Het OM wil nog wel extra mensen uit de omgeving van de verdachte laten spreken over zijn geschiedenis met huiselijk geweld.

De rechtbank heeft besloten dat de verdachte naar het PBC moet en daar moet worden geobserveerd. Daar moet dan blijken of hij tbs nodig heeft. De volgende zitting is op 14 december. Dat is opnieuw een voorbereidende rechtszaak.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Foto: Omroep Zeeland.