Volgens onderzoek is pfas-concentratie rond Britannia wel hoger, maar niet gevaarlijk

De concentratie pfas in de omgeving van het bouwterrein van hotel Britannia in Vlissingen is weliswaar hoger dan normaal, maar niet gevaarlijk voor de volksgezondheid. Dat concludeert de GGD op basis van een rapport dat in opdracht van de gemeente is gemaakt.

Het onderzoek is uitgevoerd na klachten van de projectontwikkelaar van het nieuwe hotel Britiannia in april dat er op het bouwterrein hoge pfas-waarden waren gevonden. Die kunnen daar zijn terechtgekomen door een blusdemonstratie enkele jaren geleden tijdens Rescue Vlissingen, zo toonde onderzoek van Omroep Zeeland aan. Het bouwterrein werd daarop afgedekt met een celluloselaag.

Vervolgens wilde de gemeente weten hoe het met de pfas-waarden gesteld was in de directe omgeving van het bouwterrein. Uit onderzoek op vijftien plekken rondom de bouwlocatie blijkt nu dat die weliswaar hoger zijn dan normaal, maar niet gevaarlijk. Het onderzoek werd uitgevoerd op de boulevard voor het bouwterrein en op de Kenau Hasselaatstraat en de Burgemeester Van Woelderenlaan aan de achterkant.

Sea spray

Volgens de gemeente komen de verhoogde waarden rondom het bouwterrein door sea spray, overwaaiende druppels uit de Westerschelde. Als gevolg hiervan geldt voor de gehele Zeeuwse kust een verhoogde, maar niet gevaarlijke, pfas-concentratie. Toch raadt de GGD consumptie van groenten uit eigen tuin in dit gebied af.

Wanneer de verontreiniging van het Britannia-terrein zelf wordt aangepakt, weet verantwoordelijk wethouder Coen Bertijn nog niet. De gemeente en de projectontwikkelaar steggelen nog over wie de hoge kosten voor de schoonmaak moet betalen.