Zo’n 200 bewoners wijk Griffioen Middelburg bij bijeenkomst over azc

Zo’n tweehonderd Middelburgers kwamen bijeen bij Stichting Griffioen “De Wijk” om in gesprek te gaan over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in het gebied de Cleene Hooge. De avond werd georganiseerd door de voorzitter van de stichting Sander de Vries: “We hebben er geen mening over, maar willen de bewoners een plek bieden om met elkaar in discussie te gaan.”

De zaal was te klein om alle aanwezigen te ontvangen. Er stonden mensen in de hal en buiten om het gesprek te volgen. “Ik ben gekomen uit nieuwsgierigheid en wil vooral luisteren. Ik ben neutraal over de komst van een azc en ben benieuwd hoe de buurt daarover denkt”, zegt Marjolijn de Lange. Helemaal vooraan zit Marijke Kieboom: “Vluchtelingen moeten overal opgevangen worden, maar maak de locatie niet te groot en maak het behapbaar voor de wijk. Beter een klein wooncomplex, dan kunnen ze beter integreren. Dat heeft mijn voorkeur.”

Huiswerk gedaan

Een stukje verderop zit Theo Rietveld met wat papieren op zijn schoot. “Ik heb mijn huiswerk gedaan”, zegt hij lachend. “Ik heb uitgezocht hoe vaak de Cleene Hooge als politiek onderwerp voorbij komt. Nu blijkt dat in augustus 1972 voor het eerst ter sprake is gekomen om daar een villapark te bouwen, dat is niet gebeurd.”

Rietveld vraagt zich vooral af waarom deze locatie als beste uit de verf is gekomen. “Er waren nog negen andere locaties, waarom zijn die niet geschikt? Wij als wijkbewoners moeten proberen uiteindelijk met goede argumenten de gemeente te overtuigen om te zeggen dat een azc wenselijk is in de gemeente daar ben ik het mee eens, maar de locatie daar mogen we nog weleens over praten.”

Na anderhalf uur praten kwam er een einde aan de bijeenkomst. “Alle input gaan we notuleren en samenvatten. Die samenvatting komt bij ons op de website te staan zodat mensen het kunnen nalezen. Bewoners kunnen dan met elkaar overleggen of ze naar aanleiding van deze avond een voorstel gaan voorleggen aan de gemeente. Als er behoefte is aan nog zo’n inloopavond betreffende dit onderwerp dan gaan we het misschien vaker organiseren”, aldus voorzitter De Vries.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Foto: Voorzitter Sander de Vries van de Stichting de Griffioen ‘De Wijk’ (Omroep Zeeland)

Zie hier het overzicht van alle berichtgeving over het AZC