Vlissingen vindt zichzelf geen ‘graaier’

De Vlissingse wethouder Albert Vader vindt dat zijn gemeente geen ‘graaier’ is, omdat de stad van de art.12-inspecteur het overschot van 31 miljoen euro mag houden dat is opgebouwd bij de uitgaven voor beschermd wonen. Vlissingen deed deze uitgaven als centrumgemeente voor alle 13 Zeeuwse gemeenten. Deze week werd bekend dat Vlissingen hierbij een fors bedrag heeft overgehouden. Wethouder Vader vindt de reactie van andere gemeenten in Zeeland die hun deel nu terug willen hebben voorbarig.

Het begon met vragen van D66-raadslid Jacco van Maldegem in Veere aan het college van B&W. Van Maldegem las in het blad Binnenlands Bestuur dat Vlissingen 31 miljoen euro had overgehouden bij de uitvoering van taken op het gebied van beschermd wonen, maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Vlissingen voert deze taken als centrumgemeente uit voor alle Zeeuwse gemeenten. Echter, dat houdt in de toekomst op en dan gaan alle gemeenten dat zelf doen.

Geen afspraken

De art.12-inspecteur, die toezicht houdt op de financiën van Vlissingen, omdat de stad al acht jaar onder curatele staat, vond dat Vlissingen dat overschot zelf mocht houden en naar eigen inzicht mocht besteden. Immers, de Zeeuwse gemeenten hadden nooit afspraken gemaakt over hoe eventuele tekorten zouden moeten worden verrekend. Dus dan gelden er ook geen afspraken als er een overschot is.

D66’er Van Maldegem vindt dat vreemd en wil dat Veere haar deel van 1,4 miljoen euro terugvraagt. Daarna volgde de Middelburgse wethouder Willemien Treurniet die verklaarde dat dit geld bestemd is voor beschermd wonen en ‘dat het toch niet zo kan zijn dat Vlissingen het besteedt aan ‘straatstenen en lantaarnpalen’. En ook andere Zeeuwse gemeenten hebben al laten blijken interesse te hebben in hun deel.

Albert Vader is de Vlissingse wethouder die over beschermd wonen gaat. Hij is verrast over de ophef. “Want die reserve is er al jaren. Die bedroeg in 2021 zo’n 20 miljoen euro, maar is vorig jaar met zo’n 14 miljoen euro aangevuld. Dat komt omdat een deel van de taken voor beschermd wonen niet meer door gemeenten worden betaald.”

‘Voor de muziek uit’

Vader vindt dat de overige Zeeuwse gemeenten voor de muziek uit lopen. “Want in de toekomst is iedere gemeente weer voor beschermd wonen verantwoordelijk. Er mag nu een overschot zijn, maar er zijn aan deze taken ook risico’s verbonden. Die gaan we als gezamenlijke gemeenten in kaart brengen. Het lijkt mij verstandig dat we daar eerst het resultaat van afwachten, voordat iedereen geld opeist.”

Vader vindt dat hij tegen wil en dank nu tussen twee vuren zit. “Tussen de art. 12-inspecteur die zegt dat wij het overschot mogen houden en 12 Zeeuwse gemeenten die dat anders zien. Tussen twee vuren zitten is nooit leuk, want de verstandhouding met de andere gemeenten is voor ons ook van wezenlijk belang. Bij ruzie maken zijn wij niet gebaat.”

Daarom ziet hij Vlissingen zeker niet als lachende derde die, omdat er geen afspraken zijn gemaakt over te verrekenen bedragen, het geld nu mag houden. Eigen schuld, dikke bult, daarvan wil Vader niets weten. “Nee, we moeten nu alsnog die afspraken gaan maken.”

Foto: Albert Vader (Omroep Zeeland)