Loods in Middelburg waar drugslab werd gevonden voor zes maanden gesloten

Op last van de burgemeester van de gemeente Middelburg is een een loods aan de Kuipersweg in Middelburg voor zes maanden gesloten. Dinsdag 25 juni werd daar tijdens een integrale controle in een drugslaboratorium aangetroffen.

Normaal gesproken gaat er meer tijd overheen voordat tot sluiting wordt overgegaan. Vanwege de grootte van het laboratorium, het gevaar hiervan voor omwonenden en medewerkers van omliggende bedrijven en de grote hoeveelheid MDMA-olie die is aangetroffen, heeft de burgemeester besloten de loods per direct te sluiten. Dit nadat het laboratorium door de politie is ontmanteld.

Zes maanden dicht

De sluiting is op basis van artikel 13b van de Opiumwet (ook wel Wet Damocles genoemd) en het bijbehorende gemeentelijke ‘Damoclesbeleid’. Dit beleid houdt in dat als er een handelshoeveelheid harddrugs en/of materialen en stoffen die worden gebruikt voor de productie van drugs worden aangetroffen, een pand tijdelijk wordt gesloten. Het doel van de tijdelijke sluiting is om een einde te maken aan de situatie en herhaling te voorkomen. De loods is verzegeld en er zijn aankondigingen op de deuren gehangen.

Ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met de drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk, zegt de gemeente. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten, Belastingdienst en FIOD werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Door deze samenwerking kwam de betreffende loods in beeld. Datzelfde gold voor het bedrijfspand aan de Diodeweg in Middelburg waar dezelfde dag een illegale tabakssnijderij en -drogerij werd aangetroffen.

Inwoners, ondernemers en medewerkers van bedrijven moeten zich volgens de gemeente realiseren dat dergelijke activiteiten de samenleving ontwrichten. Inwoners die zaken signaleren die mogelijk niet in de haak zijn, kunnen dat melden bij de politie, gemeente of bij Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl