Veere borduurt verder op Schotse geschiedenis: ‘Er is ruimte voor een Dutch touch’
Het Museum Veere gaat opnieuw doeken borduren over de band die de stad heeft met Schotland. Komend voorjaar zijn de doeken klaar, dan kun je ze zien in De Schotse Huizen.
Voor het Schotse project de ‘Scottisch Diaspora Tapestry’ zijn in steden over de hele wereld doeken gemaakt om de band met Schotland te herdenken, zo ook in Veere.
Hanneke de Vroe van het museum in Veere vertelt in het radioprogramma Zeeland wordt Wakker dat de Zeeuwse doeken momenteel terug zijn in Prestonpens, in het noorden van Schotland, vlak boven Edinburgh. “Zo’n doek past bijna niet in een museum. Het is meer dan 164 meter lang en daar is een speciale fabriek voor gehuurd of gekocht door de initiatiefnemer. Daar kan het permanent tentoon worden gesteld”, vertelt ze.
Het museum heeft nu besloten om de zes Zeeuwse panelen van het lange doek opnieuw te gaan borduren. Om een specifieke reden. “Museum Veere krijgt een nieuwe directeur, Willem Meijer”, vertelt De Vroe. “Hij is gaan kijken hoe we het verhaal over de Schotten kunnen vertellen, die meer dan 400 jaar in Veere verbleven.”
Het leek de directeur erg leuk om de panelen permanent in Veere op te kunnen hangen, omdat ze in een oogopslag de geschiedenis tussen Veere en Schotland weergeven. “De wolhandel tussen Veere en Schotland was toen heel belangrijk.” Maar het ging nog veel verder. “Je kunt ook heel veel huizen in Veere zien met Schotse namen en in Schotse stijl.”
Niet hetzelfde als de oude doeken
De nieuwe doeken gaan er niet hetzelfde uitzien als de oude doeken, vertelt De Vroe. “Je krijgt wel de basis van het ontwerp dat is gemaakt door de Schotse ontwerper Andrew Crummy, maar er is ook ruimte gelaten voor een, nou ja, laat ik het maar zo zeggen: een Dutch touch.”
Borduurders gezocht
Om de nieuwe doeken te kunnen maken zoekt het museum nog borduurders die mee willen werken aan het project. Mensen die mee willen doen, kunnen zich melden bij het museum.
Dit is een artikel van Omroep Zeeland.