Ondernemers willen geen rem op toerisme in Middelburg: ‘Winkels leven ervan’

De gemeente Middelburg moet het aantal toeristische overnachtingen in Middelburg niet proberen af te remmen, maar wel proberen om overlast voor de eigen inwoners in te dammen. Dat zeggen Middelburgse ondernemers na discussie in de gemeenteraad over overlast door het toenemend aantal toeristen.

De gemeenteraad van Middelburg besloot onlangs toeristische overnachtingen in de gemeente scherper te monitoren. Wethouder Rutger Schonis (D66) komt voor het einde van het jaar met een toeristische visie voor zijn gemeente. Zo’n visie is er nu nog niet.

Tot laat barbecueën

Schonis hoort regelmatig klachten over het toenemend aantal toeristen. Volgens Schonis gaat het dan om rondrijdende toeristen op zoek naar een parkeerplek, maar hij hoort ook verhalen van geluidsoverlast door kamerverhuur in de stad en in de buitenwijken. “Het is niet prettig als er mensen tot laat naast je zitten te barbecueën als je zelf de volgende ochtend om 8.00 uur weer moet werken.”

Ondernemers in Middelburg denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Michelle Hartlett is voorzitter van de Middelburgse ondernemersvereniging VOM. Ze wijst op de aanwezigheid van restaurants in de stad, waar bewoners ook ‘gewoon naast wonen en waar we nooit klachten van krijgen’.

‘Lijkt nu alsof de halve stad er last van heeft’

Ook Gideon Mulders van café Le Penseur in Middelburg, die twee kamers verhuurt boven zijn café, vindt alle opmerkingen over toeristische overlast overdreven. “Nu lijkt het alsof de halve stad last heeft van toeristen. Die geluiden herken ik absoluut niet.” Klachten van omwonenden heeft hij nog nooit gehad.

Mulders benadrukt dat het toerisme een belangrijk onderdeel van de Zeeuwse economie is geworden. “Dat moeten we gewoon accepteren met z’n allen”, zegt hij.

Regels aanscherpen

Michelle Hartlett heeft een brasserie in de Langeviele in de binnenstad en wijst ook op het economisch belang van het toerisme: “Er zijn momenten dat 80 procent van mijn klanten uit toeristen bestaat. Er zijn een hoop winkels in de stad die zonder al die toeristen gaan verdwijnen.”

Wel vindt Hartlett dat de gemeente in gesprek moet met verhuurders van kamers om regels aan te scherpen, als omwonenden overlast ervaren.

Gideon Mulders van Le Penseur geeft toe dat er parkeerproblemen zijn met toeristen die Middelburg bezoeken. “Maar er zijn sowieso te weinig parkeerplaatsen in de stad. Waar de gemeente nu studentenwoningen bij het station heeft gebouwd, hadden we ook een grote parkeergarage kunnen neerzetten. Er waren al gegadigden voor.”

Dagje Middelburg-effect

Volgens ondernemersvoorzitter Hartlett heeft het inperken van het aantal toeristische overnachtingen in Middelburg weinig effect op het aantal auto’s van toeristen in de binnenstad. “Veel toeristen overnachten hier helemaal niet. Ze komen van elders en doen een ‘dagje Middelburg’. Die toeristen blijven komen.”

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Foto: Omroep Zeeland