Vier partijen in Vlissingen komen met regenboogakkoord

Vlissingen moet de vijfde regenbooggemeente van Zeeland worden. De gemeenteraad besluit vanavond over een motie met die wens, maar voorafgaand aan de raadsvergaderingen tekenen vier politieke partijen alvast een regenboogakkoord.

Het gaat om GroenLinks, VVD, PvdA en SP. Amy Holdorp van de SP legt uit dat het akkoord in samenspraak met het COC is opgesteld. “Iedere gemeente bepaalt hierin een aantal punten die zij belangrijk vinden.” Volgens Holdorp is de drempel om aangifte te doen voor iemand die te maken heeft met geweld vanwege zijn of haar seksuele gerichtheid, te hoog is. “Wij willen gaan kijken hoe wij als gemeente kunnen helpen dat die mensen zich ook veilig voelen om aangifte te doen.”

Een ander voorbeeld dat Holdorp noemt, is dat de gemeente minder vaak naar het geslacht van de inwoners moet vragen. “Als je een rijbewijs aanvraagt, moeten we dat weten. Maar als jij een dakkapel wil plaatsen, hoeven wij niet te weten wat jouw gen is.”

Het regenboogakkoord wordt vanavond in het gemeentehuis om 18.00 uur ondertekend in aanwezigheid van COC Zeeland. Als Vlissingen regenbooggemeente wordt, volgt het Goes, Middelburg, Terneuzen en Hulst.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.