‘Verduurzaming agrarische sector Veere betekent einde van kampeerboeren’

“De gemeente Veere wil de agrarische sector verduurzamen. Dat lukt alleen maar door schaalvergroting. De gemiddelde omvang van een boerenbedrijf in Veere is nu 20 hectare. Dat moet verdubbelen om levensvatbaar te kunnen verduurzamen. Dan is er geen ruimte meer voor kampeerboerderijen. Dus gemeente, trek die kampeervergunningen in en ga serieus verduurzamen.”

Het was een opmerkelijk pleidooi gisteravond van Tim Moerman, biologisch-dynamisch fruitteler in Oostkapelle. De Vlaming runt sinds 2014 Boomgaard Ter Linde in Oostkapelle. Moerman sprak voorafgaand aan de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling de raadsleden toe die later die avond debatteerden over de Veerse landbouwvisie ‘De agrariër centraal’.

Stevige kritiek

Ook Peter Marinissen, amarylliskweker in Veere, sprak de commissieleden toe. Hij is voorzitter van de afdeling Walcheren van landbouworganisatie ZLTO. Vorig jaar zomer leverde Marinissen stevige kritiek op een eerdere versie van de landbouwvisie, omdat die zich uitsprak tegen uitbreiding van de intensieve veeteelt en glastuinbouw in de gemeente Veere. De kritiek leidde tot extra bijeenkomsten van de klankbordgroep met vertegenwoordigers van ZLTO, JAK (agrarische jongeren), Vekabo (kampeerboeren), het waterschap en de provincie.

Het leidde tot een herziene versie van de landbouwvisie, waarin uitbreiding van de intensieve veeteelt nu wel is toegestaan, mits grondgebonden. De extra mest die een uitbreiding oplevert, moet de veeteler dus zelf verwerken. Het stemde ZLTO-voorman Marinissen tevreden. “Hiermee kunnen we aan de slag.”

Perspectief

Daarna was het woord aan Tim Moerman, ook lid van de klankbordgroep. “Ik hoor steeds van collega-boeren: geef ons perspectief. Maar als je op dit moment geen perspectief ziet, dan ziet het er niet goed voor je uit, is mijn mening. Boeren moeten ophouden hun hakken in het zand te zetten. Dat leidt ertoe dat van hogerhand over ons wordt beslist en dat leidt vervolgens weer tot decennia van gezeur.”

Moerman refereerde aan de 5 miljoen recreatieve overnachtingen jaarlijks in de gemeente Veere. “Als we als sector voor 10 procent van die 5 miljoen een Veers ontbijt kunnen realiseren dan levert dat heel veel werk op, zeker als daar nog lunches en avondmaaltijden bijkomen. In plaats daarvan doen we van alles wat: een beetje boeren, een beetje een camping. In België bestaat Bokrijk, een openluchtmuseum. Als de agrarische sector in Veere die kan op gaat, dan vertrek ik binnen de kortste keren weer naar België. Want dat is in ieder geval niet mijn perspectief.”

De gemeenteraad van Veere neemt op 23 maart een besluit over de landbouwvisie.

Foto: Tim Moerman (Nautilus Organic)