Strengere toerismeregels hebben impact op verkoop B&B’s Middelburg

De plannen van de gemeente Middelburg om strengere eisen te stellen aan Bed en Breakfasts en Airbnb’s gaan gevolgen hebben voor de huizenmarkt. De discussie in de raad is ontstaan, omdat partijen vinden dat het te druk wordt in de binnenstad met toeristen. Met nieuwe regels, zoals de registratieplicht bevriezen en accommodaties buiten het centrum plaatsen, wordt het lastiger om iets te beginnen in Middelburg.

“Hoe groot de gevolgen gaan zijn is moeilijk in te schatten. Dat hangt ook van de woning af. Is deze helemaal ingericht voor een B&B of niet”, zegt makelaar Koert Jan Schulting. Hij en ook andere makelaars verkopen huizen in de Middelburgse binnenstad die al worden gebruikt als B&B of Airbnb en vaak ook zo worden aangeprezen bij de verkoop. De makelaars denken dat de nieuwe regels effect hebben op de woningmarkt van dat soort vakantiehuizen.

Maandagavond werd er in de raad gesproken over de strengere regels. Nieuwe hotels en B&B’s mogen alleen nog komen in of aan de rand van de binnenstad en moeten voorzien zijn van een bemande receptie, een ontbijtzaal en een eigen parkeerterrein, blijkt uit de discussie.

Hoofdbrekens

“Het is interessant om te zien hoe de beleidsbepalers nu proberen de balans te zoeken. Op zo’n manier dat we interessant blijven als stad en het leefklimaat goed kunnen houden. Ik snap dat dat veel hoofdbrekens kost. Voor de een kan het voordelig uitpakken en voor de ander wat minder. Het wordt wel spannend”, denkt Schulting.

Op 1 juni neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

In de Koepoort in Middelburg zit ook een B&B (foto: Omroep Zeeland).