Raad Veere wil Duitse politieagenten tijdens zomer inzetten

Kunnen in de zomer in de toeristische gebieden van Veere ook Duitse politieagenten worden ingezet om landgenoten bij te staan of in te grijpen als ze zich misdragen? Die vraag stelde raadslid Stijn van Kervinck van Hart voor Veere (HVV) vandaag tijdens de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkelingen. “Op Schouwen-Duiveland gebeurt dat al 25 jaar en functioneert dat goed.” De rest van de raadscommissie vond het een goed idee.

Het raadslid deed zijn suggestie tijdens het debat over de Nota Integrale Veiligheid Veere 2023-2026. Van Kervinck: “Als je als Duitse toerist hier in problemen raakt, dan is het prettig dat je kunt overleggen met een agent die dezelfde taal spreekt. Als dit kan en functioneert, is het wellicht een suggestie om op termijn ook Belgische en Franse agenten hier in te zetten.”

Waarschuwing

Burgemeester Frederiek Schouwenaar, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en tot voor kort nog werkzaam bij de politie, vond het een sympathiek idee. Wel gaf ze een waarschuwing: “Dit soort inzetten gaat altijd op basis van wederkerigheid. Dus als Duitse agenten in de zomer naar Veere komen, dan moeten op een ander moment in het jaar agenten van ons naar Duitsland. Terwijl we vanavond hebben geconstateerd dat de politiecapaciteit op Walcheren al niet al te groot is.”

Ook benadrukte de burgemeester dat buitenlandse agenten minder bevoegdheden dan Nederlandse: “Ze mogen geen geweldsmiddelen, zoals dat heet in de wet, gebruiken. Daar zijn een paar uitzonderingen op, maar die moet de officier van justitie expliciet toestaan. Wel zegde Schouwenaar toe de inzet van Duitse agenten in Veere te gaan onderzoeken.

Foto: Op Schouwen-Duiveland werken Nederlandse en Duitse agenten al 25 jaar samen (Omroep Zeeland)