Tweede prijs Joos van Larenschool in Arnemuiden bij textielrace

Vrijdag is de Textiel Race geëindigd. De deelnemende scholen hebben in totaal 12.727 kilo ingezameld en 1031 stuks textiel gerepareerd. Een prachtig resultaat, aldus de organisatie. De Middelburgse wethouder Eduard Smit reikte de prijs uit op de winnaar van de tweede prijs, de Joos van Larenschool in Arnemuiden.

De winnende school is de Boazschool in Meliskerke, met maar liefst 2958 kilo ingezameld textiel en 413 reparaties. De Joos van Larenschool in Arnemuiden won net de tweede prijs. Deze leerlingen hebben in totaal 2606 kilo textiel ingezameld en 401 reparaties uitgevoerd. Volgens Mara Dankers van organisator Race Against Waste was het een nek-aan-nekrace. Wethouder Eduard Smid van de gemeente Middelburg ging vrijdagmiddag langs bij Joos van Larenschool om de tweede prijs te overhandigen. Maandag neemt de Boazschool in Meliskerke de verdiende eerste prijs in ontvangst.

Hergebruik stimuleren

Doel van de Textiel Race is vermindering van de milieubelasting door hergebruik van tweedehands kleding te stimuleren. De kledingindustrie is zeer vervuilend, dus hergebruik kan de milieu-impact verminderen. Momenteel wordt 60 procent van de hoeveelheid textiel niet gerecycled, terwijl er nog van alles van kan worden gedaan. Denk aan bijvoorbeeld oude truien, een teddybeer, een kapotte zwembroek of gordijnen. Tijdens de Textiel Race nemen scholieren uit groep 6, 7 en 8 het tegen elkaar op door textiel te ruilen, repareren en in te zamelen. De school die de hoogste score behaalt, wint een mooie prijs voor de hele klas.

De leerlingen van de Joos van Larenschool met hun tweede prijs. Links wethouder Eduard Smit. Foto: Gemeente Middelburg