College Middelburg kiest voor ontsluiting nieuwbouw Cleene Hooge via noordzijde
Het college van B en W van Middelburg wil de voornaamste verkeersontsluiting voor de nieuwbouw in Cleene Hooge via de noordzijde van het gebied realiseren. Het fiets- en voetverkeer zal langs de zuidzijde via Griffioen worden geleid.
Aanleiding van het raadsvoorstel is de uitkomst van het participatietraject voor het thema ‘verkeer en ontsluiting’ oor de nieuw te realiseren wijk op Cleene Hooge, even buiten Middelburg. In de startnota die de gemeenteraad in april dit jaar heeft vastgesteld, is voor de participatietrede ‘adviseren’ gekozen. Het adviesscenario zou daarbij voort moeten komen uit verschillende sessies tussen de belanghebbenden en de verkeerskundigen van de wegbeheerders. De gemeente heeft vanwege beperkt beschikbare interne capaciteit verkeerskundig bureau Goudappel ingeschakeld.
Gezamenlijk adviseren
Bewoners van de aangrenzende wijk Griffioen mochten de voorbije maanden gezamenlijk adviseren over de wijze van ontsluiting van Cleene Hooge, in relatie tot het besluit van de raad om daar maximaal 100 woningen te bouwen, inclusief een AZC. Voorwaarde was, dat er één advies opgeleverd zou worden dat op draagvlak van alle participanten kon rekenen. Het advies moest daarnaast voldoen aan de kaders die zijn gesteld op het gebied van onder meer verkeersveiligheid en financiën.
Het te ontwikkelen deel van Cleene Hooge beslaat 12 hectare, zegt de gemeente. In totaal is Cleene Hooge zo’n 55 hectare groot. Volgens wethouder Jeroen Louws (GroenLinks-PvdA) is Cleene Hooge geen officieel natuurgebied, al wordt dat wel gezegd.
Verkeersveiligheid
51 omwonenden hebben volgens de gemeente deelgenomen aan de participatie. “We vonden het belangrijk dat mensen hun eigen verhaal kwijt konden. Uiteindelijk is dat grotendeels gelukt. Ik schat dat zeker 90 procent van de deelnemers zich kan vinden in de keuze om voor het gemotoriseerd verkeer de ontsluiting de route via de noordkant van Cleene Hooge te laten lopen.” Ter hoogte van de kruising van de Hogelandseweg en de Walcherseweg zal in het raadsvoorstel een rotonde worden aangelegd.
Met andere varianten voor de noordelijke ontsluitingsroute voor gemotoriseerd langs de noordzijde ging waterschap Scheldestromen als wegbeheerder niet akkoord, vanwege de verkeersveiligheid.
Zuidzijde
Het niet-gemotoriseerd verkeer wordt in het raadsvoorstel via de zuidzijde door Griffioen geleid, via de Europalaan en het Laurens Stommespad. Louws weet dat niet alle omwonenden daar enthousiast over zullen zijn, maar het is volgens hem niet mogelijk om in een participatietraject iedereen voor 100 procent tevreden te stellen. Eerder had het waterschap daar een oplossing gerealiseerd voor een gevaarlijke verkeerssituatie. Die situatie moet veilig blijven, zegt Louws. Verder is het volgens de wethouder belangrijk dat het fiets- en voetverkeer wordt gespreid over de wijk en dat het via de kortst mogelijke routes zal moeten gaan, wil je voorkomen dat fietsers en wandelaars zelf kortere routes kiezen.
Hulpdiensten
Een derde ontsluiting waarover geadviseerd is, is de calamiteitenroute. Hulpdiensten zullen in eerst instantie via de noordelijke ontsluiting rijden. Mocht die route niet toegankelijk zijn, dan moet er een tweede mogelijkheid zijn om het gebied te bereiken. Die route komt via de Europalaan. Om te voorkomen dat de Europalaan ook door ander gemotoriseerd verkeer gebruikt wordt, komen er hindernissen die alleen door de hulpdiensten verwijderd kunnen worden.
Het raadsvoorstel wordt 4 november in de vergadering van de commissie Ruimte behandeld. Indien het daar rijp voor besluitvorming wordt geacht, neemt de gemeenteraad op 14 november een besluit.
Cleene Hooge, zoals het er nu nog bij ligt. (foto: Peter Urbanus)
