Einde bouw vakantiehuisje in de tuin in zicht: ‘Als we nu niet ingrijpen, gaat het fout’

Gaat de gemeente Veere aan zijn eigen succes op het gebied van toerisme ten onder? Dat wil het dagelijks gemeentebestuur voorkomen, daarom heeft het een pakket van maatregelen opgesteld waardoor ze grip willen krijgen op de groei. Eén van de voorstellen is om nieuwe vakantiewoningen in de tuin, die nu nog zonder vergunning gebouwd mogen worden, niet meer toe te staan. Wethouder De Jonge: “We moeten doorpakken nu, anders gaan we over een paar jaar spijt krijgen.”

Het leven van inwoners van de kustplaatsen van de gemeente Veere en die van de toeristen zijn al jarenlang nauw met elkaar verweven. Om inwoners van de voormalige gemeente Domburg mee te laten profiteren van het toerisme werd het toegestaan, om onder bepaalde voorwaarden, vergunningsvrij een klein vakantiehuis in de achtertuin te bouwen. De bouwsels hebben daardoor de bijnaam ‘Domburgse zomerwoning’ gekregen. Na de gemeentelijke herindeling werd het in het hele gebied van de gemeente Veere toegestaan.

Als paddenstoelen uit de grond

De huizen zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten en beginnen nu ook overlast te veroorzaken bij bewoners die geen vakantiewoning in de tuin hebben. Wethouder John de Jonge: “Toerisme is een geweldig succes in Veere, alleen we proberen als gemeente toch grip te krijgen op de groei, omdat we ons zorgen maken. Als we dit nu niet doen, dan gaan we een kant op met z’n allen die we niet willen.”

Leo Vos heeft in de tuin van zijn huis in Zoutelande een ‘Domburgse zomerwoning’ staan: “Het is een leuke bijverdienste en als je de woning goed plaatst op je perceel dan heb je er ook geen last van.” De familie Vos heeft sinds jaar en dag altijd wel iets gedaan in de toeristenverhuur, vertelt Leo. “Die gastvrijheid moet je ook wel een beetje in je hebben.”

Toeristische druk

Hij begrijpt wel dat de gemeente een rem wil zetten op de plaatsing van de vakantiewoningen, vooral in Veere en Domburg, waar de toeristische druk hoog is. Maar hij ziet ook wel een noodzaak van de verhuur voor extra inkomsten en de leefbaarheid van Zoutelande: “Mensen kunnen dan toch sneller een woning betalen aan de kust. Ze kunnen verhuren en dat is toch een stukje extra inkomsten natuurlijk.”

Leo Vos denkt daarbij vooral ook aan de jonge gezinnen in het dorp. “Daardoor krijg je natuurlijk wel dat mensen hier kunnen blijven wonen. En dan kan een school blijven bestaan, dat er een sportvereniging is, en al dat soort dingen.”

Eindpunt in zicht

Over de schutting hebben we zicht op de vakantiewoning in de tuin van de zoon van Vos. Die heeft nog maar pas een vakantiewoning laten plaatsten. En hij is niet de enige die dat, nu het nog mag, zal doen. Wethouder De Jonge houdt daar zeker rekening mee, maar is blij dat er nu een eindpunt in zicht is. “We mogen dat om juridische redenen nu niet tegenhouden en dat gaan we ook niet doen. Daar moet je een remweg voor inbouwen.”

In het najaar gaat de gemeenteraad beslissen over de plannen om grip op het toerisme te krijgen.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland. Foto: Omroep Zeeland