Rechter veegt groot deel bezwaren tegen Hotel Britannia van tafel

In een tussenuitspraak heeft de rechtbank een groot aantal bezwaren tegen de bouw van het nieuwe Grand Hotel Britannia in Vlissingen van de hand gewezen, meldt de gemeente Vlissingen in een persbericht. Wel moet de gemeente de vergunning voor het restaurant aanpassen.

Omwonenden maakten bezwaar tegen de bouw omdat ze zich behalve om de omvang ook zorgen maken over windoverlast en zonlichthinder. De bezwaarmakers hebben zich verenigd in een stichting Britannia naar Menselijk Maat. Ze stapten naar de rechter omdat ze bij een eerdere bezwaarprocedure bij de gemeente nul op het rekest kregen.

Vergunning restaurant aanpassen

Maar in het tussenvonnis krijgen ze ook geen gelijk op veel punten. Wel moet de gemeente Vlissingen van de rechtbank de vergunning voor het restaurant op de achttiende verdieping opnieuw tegen het licht houden. De gemeente behandelde de komst van het restaurant ten onrechte als onderdeel van het hotel. Maar van de rechter moet de gemeente het als een zelfstandig restaurant beschouwen.

Het nieuwe vijfsterren Grand Hotel Britannia wordt 62 meter hoog en moet ruimte bieden aan 205 hotelkamers, suites en hotelappartementen. Daarnaast komen er ook boetieks, een loungebar, brasserie en restaurant in het hotel. Op de achttiende verdieping komt een sky-restaurant van ‘Michelinniveau’ met plaats voor vijftig gasten. Het hotel moet in 2024 klaar zijn.

Verder concludeert de rechtbank dat de gemeente zorgvuldig te werk is gegaan. Zo zijn de gevolgen van de hoogte voor onder meer de zon en wind goed afgewogen.

Eerder keuze maken

De bezwaarmakers hadden ook moeite met de steensoort die gebruikt gaat worden bij de bouw. Volgens de bezwaarmakers past het niet in het ‘robuuste en maritieme karakter’ van Vlissingen. De rechtbank heeft de gemeente in overweging meegegeven om de definitieve keuze voor de steensoort en kleur eerder te maken, zodat dat daar al eerder duidelijkheid over bestaat.

De gemeente zal hierover gaan overleggen met de opdrachtgever van de bouw. De rechtbank heeft de gemeente de tijd gegeven om met deze uitspraak in de hand alvast wat zaken aan te passen in een zogenoemd herstelbesluit, voordat de rechtbank een definitief besluit neemt.

Dit is een artikel van WFM96.

Foto: Zo gaat het nieuwe hotel Brittannia eruitzien (Team for Real)