‘Te weinig agenten in Zeeland, en zeker op Walcheren, in vergelijking met de rest van Nederland’

Er zijn in vergelijking met andere gebieden in Nederland naar verhouding te weinig politieagenten in Zeeland. Met name op Walcheren is de capaciteit te laag. Dat zei burgemeester Harald Bergmann van Middelburg dinsdagavond in de raadscommissie die sprak over de plannen van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant voor de komende vier jaar.

Zeeland klopt daarom regelmatig bij Den Haag op de deur voor meer agenten. Maar hoe reageert de minister dan? Bergmann: “Terughoudend, we hebben het in onderzoek. We zijn natuurlijk niet de enige regio die meer agenten wil. Tot nu toe is het altijd wel behelpen en dat lukt, maar meer capaciteit is een voorwaarde om het politiewerk nog beter te kunnen uitvoeren.”

Woninginbraak

Volgens Bergmann betekent de beperkte capaciteit van de politie niet dat als inwoners van Zeeland of Walcheren 112 bellen ze lang op de politie moeten wachten. Maar commissielid Bert Kollem van de Lokale Partij Middelburg (LPM) vroeg de burgemeester of hij kon garanderen dat bij woninginbraak altijd agenten bij de bewoners langsgaan. “Een woninginbraak heeft een enorme impact op mensen. Een vreemde die in je huis is geweest, dat hakt er enorm in.”

Dat beaamde Bergmann volmondig, maar garanderen dat bij een woninginbraak altijd de politie verschijnt, kon hij niet. “Ik ga als burgemeester niet over de prioriteiten van de politie. Daar komt bij dat er ook mensen zijn die zelf naar het bureau komen of online aangifte doen.”

Nog minder agenten

De komende twee jaar komen en in de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant 54 fte bij aan agenten. Maar de politie schijft zelf in haar beleidsplan dat in de praktijk er minder agenten zullen bijkomen, omdat een deel van de huidige aspirant-agenten die tot volwaardig agent worden opgeleid ook hieronder vallen. Dat zijn dus mensen die al in dienst zijn van de politie. Bergmann: “In de praktijk van alledag betekent het dat we dus nog minder agenten erbij krijgen dan we in Zeeland en op Walcheren nodig hebben.”

Concreet zijn er op dit moment vier vacatures voor wijkagenten op Walcheren (een in Middelburg en een in Vlissingen en- verder voor heel Walcheren een voor jeugdproblematiek en een voor horeca en evenementen). 

Foto: Burgemeester Harald Bergmann (Omroep Zeeland)