Evenementenbeleid in Vlissingen moet diverser
Het evenementenbeleid in Vlissingen moet diverser worden. Er moeten meer kleinere evenementen komen, ook buiten het centrum. En de gemeente moet een meerjarenbeleid gaan voeren, zodat organisatoren van evenementen weten waar ze aan toe zijn. Dat waren enkele conclusies gisteravond tijdens een speciale bijeenkomst van de gemeenteraad over het evenementenbeleid. Daar is in Vlissingen veel discussie over, nadat Rescue vorig jaar niet doorging en Cuisine Machine komend Pasen ook niet doorgaat.
De zaal in het stadhuis was goed gevuld met raadsleden en met vertegenwoordigers uit de evenementenbranche en de horeca. Allereerst presenteerde Lex Kruijver van bureau Respons de resultaten van een onderzoek naar het evenementenbeleid van Vlissingen. Inwoners van Zeeland zien Vlissingen als evenementenstad nummer 1 van de provincie. Middelburg staat op de tweede plaats, Goes op de derde en Terneuzen op de vierde.
Niet op lauweren rusten
Maar dat betekent volgens Kruijver niet dat Vlissingen op haar lauweren kan gaan rusten. “Uit ons onderzoek blijkt dat het evenementenimago van Vlissingen sinds 2016 achteruit is gegaan. De evenementen worden gezien als weinig divers, onderscheidend en vernieuwend. Ook is er in het voorjaar en de winter te weinig aanbod en zijn er te weinig evenementen voor jongeren en studenten.”
Starre opstelling van gemeente
Raadslid Pim Kraan van Perspectief op Vlissingen (POV), een van de organisatoren van de bijeenkomst, weet wel wat er aan schort: “De starre opstelling van de gemeente bij het verlenen van vergunningen. Dat ontmoedigt mensen om iets te organiseren. Ook moet de gemeente als er bepaalde evenementen ontbreken zelf organisatoren benaderen. Tot nu zeggen B&W: we zijn geen evenementenbureau. Dat klopt, maar iets minder passief, iets meer stimuleren naar de evenementenbranche, ook bij het verlenen van vergunningen, zou al helpen.”
Er klonk ook kritiek uit de horecasector: evenementen, met name op het Bellamypark in het centrum van Vlissingen, botsen weleens met de wens van caféeigenaren voor een zo groot mogelijk terras. Peter Arkenbout van Koninklijke Horeca Nederland: “Na corona zijn de terrassen groter geworden. Buiten is het nieuwe binnen geworden. Dan schuurt het weleens als een ondernemer regelmatig zijn terras moet afbreken, omdat er weer een evenement wordt georganiseerd. Aan de andere kant: een evenement leidt ook weer tot meer gasten op een terras. Daarom moet de gemeente bij het vaststellen van het nieuwe terrassenbeleid, dat binnenkort ook gaat gebeuren, rekening houden met zowel de belangen van de horeca als van de evenementenbranche.”
‘Denk in oplossingen, niet in problemen’
Aan het einde van de avond werden aanbevelingen gepresenteerd die de aanwezigen in gespreksgroepen hadden opgesteld. Zo moeten er ook kleinere evenementen worden georganiseerd, het hele jaar door en in diverse wijken. Geef nieuwe initiatieven sneller een kans. Zorg voor een langetermijnplanning. Werk als gemeentelijke afdelingen niet langs elkaar heen. De gemeente moet in oplossingen denken, niet in problemen. Verander tussendoor de regels niet, geef de evenementenbranche houvast. En tot slot een hartenkreet: haak met evenementen aan bij het maritieme karakter van Vlissingen. “Organiseer iets met stoomboten.”
Wethouder Sal Cracau (VVD), verantwoordelijk voor het evenementenbeleid, luisterde de hele avond aandachtig. Hij had interessante suggesties gehoord die hij zeker zal gebruiken bij het opstellen van een voorstel voor een nieuw evenementenbeleid waar de gemeenteraad binnen enkele maanden een besluit over zal nemen.
Foto: straatfestival in Vlissingen in 2019 (Anne van den Dries)