Huizenprijzen stijgen ook in Walcherse gemeenten

Koopwoningen worden weer steeds duurder. Ook woningen in Vlissingen en in mindere mate Middelburg zijn weer duurder geworden.

In februari 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in heel Nederland gemiddeld 4,3 procent hoger dan in februari 2023, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Ten opzichte van januari 2024 stegen de prijzen in februari ook al met gemiddeld een procent. Deze prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Kijk je naar de prijzen in Zeeland, dan lag de gemiddelde prijs volgens cijfers van De Hypotheker voor een eengezinswoning in januari al 2,7 procent hoger dan in november vorig jaar.

In Vlissingen bedroeg volgens Huizenzoeker de gemiddelde koopprijs in februari 272.000 euro. Dat is evenveel als in juni 2023, maar daarna zakten de gemiddelde prijzen daar met tienduizenden euro’s. Bij 8 procent van de verkochte woningen werd de vraagprijs zelfs weer overboden.

In Middelburg liggen de huizenprijzen volgens Huizenzoeker al bijna een jaar lang op 299.000 euro gemiddeld. Wel is het gemiddelde besteedbaar inkomen er met 35.700 euro wat hoger dan in Vlissingen. In Veere lagen de gemiddelde huizenprijzen in 2024 lager, maar de variatie in verkoopprijzen is er zo groot dat er weinig lijn in valt te ontdekken.

De drie Walcherse gemeenten groeien nauwelijks in inwonertal. In 2023 nam het aantal inwoners van Vlissingen niet noemenswaardig toe, in Middelburg bedroeg de groei 0,36 procent en in Veere 0,33 procent. Zeeland vergrijst bovendien. Rond de 25 procent van de inwoners van Vlissingen, Middelburg en Veere is 65 jaar of ouder.

Bron: CBS, Huizenzoeker, Hypotheker