Oppositiepartij POV vermoedt nieuwe fouten bij ‘omgekeerde school’ Souburg

Fractievoorzitter Pim Kraan van Perspectief op Vlissingen (POV) wil van het college van burgemeester en wethouder (B en W) weten of er constructie- en materiaalfouten zijn gemaakt bij de nieuwbouw van de basisschool Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg. Volgens Kraan zijn er bij de bouw van een trap constructiefouten gemaakt, die ‘een levensgevaarlijke situatie kunnen opleveren’.

De nieuwbouw kwam bijna twee jaar geleden landelijk in het nieuws, nadat was ontdekt dat het casco per vergissing 180 graden was gedraaid ten opzichte van het ontwerp. “Waar was het toezicht van de gemeente Vlissingen bij het bouwproject?”, vraagt Kraan zich af. “Waarom was het niet de gemeente opgevallen dat de school gedraaid stond? Is al duidelijk wie hier verantwoordelijk voor is?”

Ook wil POV weten hoe het zit met de extra kosten, want de leerlingen zitten nu al drie jaar in tijdelijke huisvesting. Bovendien heeft de partij van omwonenden begrepen dat er al sinds december weinig te merken is van bouwactiviteiten.

Constructiefouten

Ook heeft Kraan vragen gesteld over de toegepaste materialen en constructie. “Wij spreken geregeld met omwonenden van de nieuwbouw. Die praten soms weer met bouwvakkers, die daar bezig zijn. Van hen hoorden we dat er mogelijk constructiefouten zijn gemaakt bij de trap. We hebben begrepen dat die tot levensgevaarlijke situaties kan leiden.”

De POV vraagt zich ook af of het klopt dat de twee nieuwgebouwde scholen in Souburg in principe veertig jaar mee moeten gaan, maar dat ze door de bouwmethode en staat waarin ze worden opgeleverd slechts twintig jaar mee kunnen.

Kraan heeft ook twijfels over de vergunningverlening. “De gemeente heeft, nadat de fout met de omgekeerde school werd ontdekt, geen nieuwe vergunning aangevraagd. Dat hoeft niet, vindt ze zelf, maar volgens ons is de gemeente illegaal bezig nu.”

Schadeclaims

Enkele omwonenden zijn volgens de POV ook niet blij met het feit dat de school in de nieuwe opzet drie meter verder in de richting van hun huizen komt te staan. Kan dit leiden tot schadeclaims? Tenslotte wil de partij weten of het klopt dat er sinds december 2023 niet meer gebouwd wordt. Dat heeft POV van omwonenden begrepen.

Kraan gaat er vanuit dat hij over ongeveer een week de antwoorden van B en W zal krijgen.

Fotobijschrift: De school in aanbouw toen werd ontdekt dat hij omgedraaid stond (foto: Omroep Zeeland)