Veere wil verbod op nieuwe zomerwoningen in tuinen
Er mogen geen nieuwe zomerwoningen worden geplaatst bij bestaande en nog te bouwen huizen. En de maximale omvang van minicampings gaat van nu 25 naar 29 plaatsen en niet naar 35, zoals volgens de regels van de provincie Zeeland mag. Dat zijn de twee opvallendste maatregelen die de gemeente Veere wil nemen om de balans tussen leefbaarheid en toerisme te herstellen.
Vooral het plan om zomerwoningen bij huizen te verbieden, valt op. De woningen werden ooit vele jaren geleden geplaatst door inwoners van Domburg, om zo een graantje van het groeiende toerisme mee te pikken. Daarom heten ze in de volksmond ‘Domburgse zomerwoningen’. Maar ze staan inmiddels op diverse andere plekken binnen de gemeente. Daarom wil de gemeente hieraan paal er perk stellen.
Wethouder Ruud van Houten: “Steeds meer inwoners hebben de afgelopen jaren een zomerwoning in hun tuin gezet. De buren van deze inwoners horen in het voorjaar en de zomer als ze ’s avonds buiten zitten steeds vaker mensen uit Duitsland of België naast hen tot laat praten. Dat leidt tot overlast. Daar willen we wat aan doen.”
B&W van Veere heeft voor nieuwe woonwijken, bijvoorbeeld Serooskerke Oost, al een verbod op zomerwoningen bij nog te bouwen huizen in het bestemmingsplan opgenomen. Maar de gemeente wil nog een stap verder gaan. Van Houten: “Ook bij bestaande woningen mogen ze als het aan ons ligt niet meer komen. Zomerwoningen die er nu al staan, laten we ongemoeid.”
Minicampings
Ook een ander fenomeen in de gemeente Veere, de minicamping, wil B&W aanpakken. Ooit ontstaan als kamperen bij de boer om agrariërs een tweede inkomstenbron te geven, heeft het verschijnsel zich als een olievlek over de gemeente verspreid. Opmerkelijk: Van Houten beantwoordt hierover geen vragen, want de VVD’er is behalve deeltijdwethouder (70 procent) ook eigenaar van een minicamping. Daarom laat hij dit onderwerp over aan collega-wethouder Bert Tuk (CU).
Tuk: “We willen als gemeente strengere regels dan de provincie. Die staat een maximale omvang van 35 plaatsen op minicampings toe, bij ons zijn er dat op dit moment 25. Als deze campings voldaan aan allerlei milieuvoorwaarden mogen ze in de toekomst 15 procent uitbreiden. Dat komt neer op vier extra plekken, dus in totaal 29. Dat is een bewust keuze van ons, omdat in de gemeente Veere de leefbaarheid vanwege de groei van het toerisme meer onder druk staat dan op andere plekken in Zeeland.”
Overigens moet de gemeenteraad de komende maanden de voorstellen nog goedkeuren. Gisteren konden belangstellenden in het gemeentehuis in Domburg zich erover laten voorlichten. Is de gemeente niet bang dat het met hiermee het toerisme, toch de kip met de gouden eieren voor de gemeente, niet veel schade zal berokkenen? Van Houten: “We slachten die kip zeker niet, maar we zorgen er ervoor dat ze door ongebreidelde groei straks helemaal geen eieren meer legt. Toeristen blijven zeker komen gezien de mooie stranden en het mooie achterland van Veere. Maar het moet hier wel voor iedereen leuk blijven, dus voor toeristen én voor bewoners.”