Proef met openingstijden Sloebrug tegen verkeersopstoppingen

De provincie wil in juni een proef starten om de verkeersopstoppingen bij de Sloebrug in Vlissingen aan te pakken. De brug wordt dan minder vaak geopend. Zo gaat in de spits de brug alleen nog open voor beroepsvaart en moet pleziervaart wachten tot na de spits, meldt Omroep Zeeland.

De brug gaat momenteel regelmatig open voor binnenvaart. Voor de pleziervaart wordt al langer gewerkt met een zogenoemde blauwe golf, waarbij plezierjachten meerdere keren per dag in ongeveer een uur door het Kanaal door Walcheren kunnen varen. Dit moet ervoor zorgen dat ze meer in groepsverband passeren, in plaats van apart. Anders zouden de bruggen voor ieder schip open moeten.

Verkeersopstoppingen

Er is al jarenlang veel discussie rondom de verkeerssituatie rondom de Sloebrug. Omdat de brug regelmatig opengaat en er ook een spoorwegovergang is, staat het verkeer regelmatig vast. Er is ook al gesproken over een tunnel onder het Kanaal door Walcheren. Het openen van de brug in de spits leidt vaak tot een flinke verkeersopstopping, waarbij het verkeer vast staat tot op de A58. Er gebeuren dan ook regelmatig ongelukken.

Na de spits

De provincie heeft daarom onderzoek gedaan naar mogelijke oplossingen. In overleg met de brancheverenigingen voor binnenvaart en pleziervaart heeft ze besloten vanaf 1 juni de bruggen over het Kanaal door Walcheren in de spits minder vaak te openen. Binnenvaartschepen mogen gewoon door blijven varen, maar de pleziervaart moet wachten tot na de spits. De proef loopt van 1 juni 2024 tot 31 december 2025. De proef wordt tussentijds en na afloop geƫvalueerd met vertegenwoordigers van weg- en scheepvaartverkeer.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland

Foto: Omroep Zeeland