Opnieuw zeemijn gevonden in Binnenhaven Vlissingen

Er is wederom een zeemijn gevonden in Vlissingen, dat laat de gemeente Vlissingen weten. Afgelopen maanden zijn er al meerdere mijnen gevonden bij werkzaamheden aan de Piet Heinkade, meldt Omroep Zeeland. Voorlopig kunnen ze blijven liggen, want de ontsteking ontbreekt.

Dit is volgens de gemeente waarschijnlijk de vijfde mijn die de afgelopen maanden gevonden werd. Twee mijnen die vorige maand gevonden zijn, zijn nog niet tot ontploffing gebracht. De gemeente Vlissingen was de afgelopen tijd al druk bezig met het maken van een plan en deze mijn wordt daar nu in meegenomen. “Er is geen urgentie want er zit geen ontsteking in de mijnen. We hebben en nemen de tijd om een plan te maken.”

Geen paniek

De gemeente benadrukt dat er geen paniek nodig is. “Mensen schrikken heel erg maar in Vlissingen liggen zoveel bommen. Er is niks aan de hand, behalve als je er wilt bouwen. De simpele uitleg is dat je er geen heipaal doorheen moet slaan.” De mijnen moeten op een veilige wijze tot ontploffing gebracht worden en dat is een flinke klus. “Maar voorlopig liggen ze daar goed. Het kan ook best zo zijn dat ze nog een tijd blijven liggen.”

De Piet Heinkade is al eerder gesloten voor het aanmeren van schepen en dat blijft de komende tijd zo. De woordvoerder van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) laat weten dat de gevonden zeemijn een Duitse GG-mijn van ongeveer 1.000 kilo is. Dat is hetzelfde type als de mijnen die vorige maand gevonden zijn.

Bijzondere situatie

De Duitsers hebben aan het eind van de Tweede Wereldoorlog meerdere mijnen gelegd in de Binnenhaven van Vlissingen. Exacte aantallen zijn niet bekend, maar in de loop der jaren zijn er meerdere geruimd of ontploft. Het is een bijzondere situatie dat er de afgelopen tijd zoveel zeemijnen gevonden zijn. Na eerdere vondsten is er een zoektocht gestart naar meer zeemijnen. Deze zoektocht wordt de komende tijd nog voortgezet.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland. Foto: Peter Urbanus