Nieuw azc in Middelburg komt in natuurgebied de Cleene Hooge

Het nieuwe asielzoekerscentrum (azc) in Middelburg moet in het gebied de Cleene Hooge komen. Dat laat de gemeente omwonenden per brief weten. Momenteel bestaat die plek uit landbouwgrond. Het nieuw te bouwen azc komt aan de kant van de Europalaan.

De nieuwe locatie biedt plek aan 330 asielzoekers, daarnaast zijn er 150 tot 250 flexibele opvangplaatsen. De afgelopen maanden heeft de gemeente onderzoek gedaan naar een nieuwe locatie voor een azc. Uiteindelijk kwam de Cleene Hooge als meest geschikte locatie naar voren. De grond waarop het azc moet komen, is eigendom van de gemeente Middelburg.

Het college van burgemeester en wethouders legt het besluit nog voor aan de gemeenteraad. De raad kan het besluit niet tegenhouden, maar kan wel wensen en bedenkingen kenbaar maken.

Verkiezingsprogramma GroenLinks/PvdA

De keuze voor deze locatie is opmerkelijk: de partij van de voor het azc verantwoordelijke wethouder Jeroen Louws, GroenLinks/PvdA, maakte zich tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 sterk voor het zoveel mogelijk groen houden van de Cleene Hooge. In het verkiezingsprogramma stond in het hoofdstuk Groen en Leefomgeving letterlijk: ‘Natuurlijk beheer en biologisch boeren op de Cleene Hooge. Het niet te bebouwen deel van de Cleene Hooge wordt een voorbeeldgebied met biologisch boeren, natuurlijk beheer en veel meer biodiversiteit. Als we al bouwen voor mensen gaat dat natuurinclusief. Zo krijgen vogels, insecten en vleermuizen ook ruimte.’ GroenLinks/PvdA won vorig jaar de verkiezingen en werd met acht zetels de grootste fractie in de raad.

Omwonenden hebben vanavond een brief van de gemeente gekregen waarin het voorgenomen besluit wordt uitgelegd. Bewoners worden uitgenodigd om naar informatieavonden te komen. Op donderdag 7 en dinsdag 19 september worden informatiebijeenkomsten voor omwonenden georganiseerd.

Zeeland moet op termijn drie vaste asielzoekerscentra krijgen: in Middelburg, Goes en Terneuzen. Het huidige azc aan de Laurens Stommesweg sluit op 1 juli 2025.

Uiterlijk 7 november neemt het college een definitief besluit over de locatie.

Dit bericht is gemaakt in samenwerking met Omroep Zeeland.