Vanaf nu geldt messenverbod in binnenstad Vlissingen

Vanaf nu mag je in de binnenstad van Vlissingen geen mes meer bij je hebben. De gemeenteraad besloot dit al op 13 april, alleen moest de burgemeester nog aangeven waar het exact zou gaan gelden. Dat heeft hij nu gedaan. Het gaat om het gebied tussen de Paul Krugerstraat, de Badhuisstraat, de boulevard, de Koningsweg en de De Willem Ruisstraat (zie kaartje).

Aanleiding voor het messenverbod waren diverse steekincidenten in de Vlissingse binnenstad, met als dieptepunt de dodelijke steekpartij op 8 september 2022 tijdens een studentenfeest op het Bellamypark waarbij de 20-jarige Rainée Laveist overleed.

Aardappelschilmesje

Messen langer dan 28 cm met een dubbel snijkant zoals stiletto’s en vlindermessen zijn nu al overal in het land verboden. Maar de wet heeft niets geregeld voor kleinere messen met maar één snijkant. Dat moeten gemeenten zelf regelen. Het gaat dus ook om een aardappelschilmesje. Het geldt echter als zo’n mes nog in de originele verpakking zit. Dus iemand die de winkel uitkomt met een net gekocht mes dat nog niet is uitgepakt, is niet in overtreding.

Volgens burgemeester Bas van den Tillaar kan een gemeentelijke messenverbod nooit voor de hele gemeente gelden. “Dat vindt het OM niet in verhouding staan. Dus moet je als gemeente heel nauwkeurig aangeven voor welk gebied het geldt. Dat heb ik nu gedaan.” Ondanks dat Zeeland al tijdens aangeeft dat het te weinig agenten heeft, noemt de burgemeester het verbod geen wassen neus. “De politie treedt nog steeds slagvaardig op.”

Preventieve werking

Ook is de preventieve werking van het verbod van belang, iemand die in het aangewezen gebied met een mes bij zich heeft, loopt de kans dat hij wordt aangehouden en een boete krijgt. Hoe hoog die boete wordt, kan de burgemeester niet zeggen. “Dat is aan het OM.” Toen Middelburg in december een soortgelijk verbod voor de binnenstad invoerde, was er sprake van dat de maximale boete 210 euro zou bedragen.

Het verbod geldt dus niet voor andere wijken in Vlissingen met veel overlast, zoals Bossenburg, Westerzicht en delen van Oost-Souburg. Maar Van den Tillaar wijst erop dat als hiertoe aanleiding is het verbod snel kan worden uitgebreid.

Het gebied waarvoor het messenverbod geldt (afbeelding: gemeente Vlissingen)