Middelburg wil rem op massatoerisme: ‘Geen tweede Venetië’

Middelburg wil een ander soort toerist gaan trekken: de ‘kwaliteitszoekers’ en de ‘onafhankelijke ontdekkers’. Ook moet de stad inzetten op toerisme buiten de zomervakantie. Dat staat in de Beleidsvisie Toerisme Middelburg 2030, die maandagavond is gepresenteerd aan bewoners en ondernemers.

Middelburg wil weg van het massale toerisme in juli en augustus, nu steeds meer Middelburgers zeggen last te hebben van de groeiende toeristenstroom naar de Zeeuwse hoofdstad. Nieuwe hotelkamers slokken huizen op waar mensen ook in kunnen wonen én de leefbaarheid komt in het geding: het is vooral met auto’s heel druk in de stad.

Buitenwijken

Middelburg wil de toeristen die in de stad zelf verblijven vertroetelen. Dat zijn de mensen die komen voor wat de de stad te bieden heeft, ze maken gebruik van de winkels en de horeca, ze komen niet in het hoogseizoen en ze dragen door hun bestedingen bij aan het voorzieningenniveau in de stad.

De stad wil een stop op bed and breakfasts in de buitenwijken en op groepsaccommodaties. Nieuwe hotels en B&B’s mogen alleen nog maar in de binnenstad worden gevestigd. Om de ‘kwaliteitszoekers’ en ‘onafhankelijke ontdekkers’ tevreden te stellen moeten de evenementen in de stad beter worden verdeeld over het jaar. Ook zou een nieuw museum interessant zijn voor die groep, denkt de gemeente.

Toerisme leeft

Bewoners, ondernemers en de politiek verzamelden zich maandagavond in het Middelburgse bibliotheek voor de presentatie van het Beleidsplan Toerisme Middelburg 2030. “Toerisme in Middelburg is een onderwerp dat behoorlijk leeft”, zei wethouder Rutger Schonis. “Ik werd er letterlijk onderweg hier naartoe nog over aangesproken.”

“Geen enkele toerist komt voor alleen het strand naar Zeeland”, zei een bezoeker – een ondernemer – van de presentatie-avond. “Ook de mensen die in een hotel in Domburg of Dishoek verblijven, doen dat omdat ze óók naar Middelburg willen. We moeten ervoor waken dat we in Zeeland nieuwe eilandjes creëren. Die hebben we al genoeg.”

Tweede Venetië

Maar dat het toerisme nare uitwassen heeft, klonk ook in de zaal. “In mijn straat wordt een derde van de woningen toeristisch verhuurd”, zei een onderneemster. “Dat komt de sociale cohesie echt niet ten goede. Als we niet uitkijken, wordt Middelburg een tweede Venetië.”

In het beleidsplan wordt ook gesproken over een autoluwe binnenstad met nieuwe parkeerterreinen aan de rand van de stad, om zoekverkeer in het centrum te voorkomen. Bovendien moet er ruimte komen voor fietsparkeren, omdat veel toeristen die aan de kust verblijven met de fiets naar de stad komen.

Alle Middelburgers krijgen zes weken de tijd om te reageren op de plannen.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.

Foto: Ria Brasser