Eerste boom de grond in: hier komt het Justitieel Complex Vlissingen

Op de plek waar oorspronkelijk de Marinierskazerne zou komen, plantte de Vlissingse wethouder Geoffrey Sips vanmiddag een boom. Die boom symboliseert het begin van de aanleg van het Justitieel Complex Vlissingen en de aanleg van het nieuwe Stadslandgoed Nieuwerve.

In juni 2020 werd er al gezegd dat het JCV er zou komen, maar dit plan is meerdere keren uitgesteld. Oorspronkelijk zou het complex in 2026-2027 opengaan, maar die datum is verschillende keren naar achteren geschoven. Nu zegt het Rijk dat het complex in 2030 in gebruik genomen wordt. Sips geeft onder andere de oorlog in Oekraïne als reden voor de vertraging: ”Die oorlog heeft consequenties gehad voor rente, bouwkosten et cetera. Daar hebben we in dit traject ook de gevolgen van ervaren”, zegt hij.

Wind in de zeilen

De bouw van het Justitieel Complex Vlissingen en de aanleg van het Stadslandgoed zijn het directe gevolg van het compensatiepakket ‘Wind in de zeilen’. In dat pakket staat een aantal toezeggingen voor Vlissingen en Zeeland die het niet doorgaan van de Marinierskazerne moeten compenseren. “Het Stadslandgoed moet voor iedereen toegankelijk zijn. Mensen kunnen genieten van een stukje natuur met water en bomen. De eerste boom van deze zogenoemde blauwgroene kraag is nu geplant”, vertelt Sips trots.

Justitieel Complex Vlissingen

Het Justitieel Complex Vlissingen bestaat uit onder meer een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en een ‘bunker’-rechtbank voor zware criminaliteit. In het complex moet ruimte zijn voor 192 gedetineerden en moeten 24 extra beveiligde plaatsen komen.

Het complex moet komen aan de noordzijde van de Havenweg in Vlissingen. Er komen niet alleen gebouwen: er moet ook veel groen rondom het complex komen: een klimaatbos, een natuurbos en een recreatiebos voor de inwoners van Vlissingen.

Partijen in Provinciale Staten reageerden een jaar geleden verbaasd dat de EBI-gevangenis in Vught ondertussen ook bezig is met uitbreiding. Door de uitbreiding in Vught is de noodzaak voor een justitieel complex in Vlissingen niet meer zo groot, vreesden fracties toen.

Sips heeft echter vertrouwen in de bouw van dit justitieel complex in Vlissingen: “In Vught zijn er problemen wat betreft veiligheid. Daarom is deze extra locatie ontzettend hard nodig en dat geeft mij vertrouwen dat het complex er komt.” Hij wil alleen geen uitspraak doen wanneer de aanbesteding rond is en wanneer de eerste paal de grond in gaat. “Daar gaat het Rijk over. Het traject vordert gestaag en dat wordt gemonitord”, aldus Sips.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.