Koninklijke Erepenning voor Muziekvereniging Luctor et Emergo uit Zoutelande

Op 10 november 2021 bestond Christelijke Muziekvereniging Luctor et Emergo uit Zoutelande 100 jaar. Vanwege de coronapandemie was het niet eerder mogelijk een Koninklijke Erepenning aan te vragen en uit te reiken. Commissaris van de koning, de heer J.M.M. Polman heeft op 11 maart 2023 de Koninklijke Erepenning uitgereikt aan Christelijke Muziekvereniging Luctor et Emergo.

De Christelijke Muziekvereniging Luctor et Emergo bestaat uit een fanfareorkest, een dweilorkest en diverse gelegenheids-ensembles. Ook de jeugd wordt niet vergeten en bij de vereniging betrokken door middel van projecten als Heel Veere Speelt en Veers Leerlingenorkest.

De muziekvereniging is jaarlijks aanwezig bij Koningsdag in Meliskerke en Zoutelande en de intocht van Sinterklaas in Zoutelande. Ook verzorgt de vereniging elk jaar het zomeravondconcert en het kerstconcert in de Catharinakerk in Zoutelande. Daarnaast neemt de vereniging met enthousiasme deel aan diverse concoursen.

Naast haar muzikale activiteiten exploiteert en beheert de vereniging de Multifunctionele Accommodatie De Soute Schakel te Zoutelande waaraan elk lid of vrijwilliger van de vereniging zijn of haar steentje bijdraagt.

De aanleiding voor de oprichting van deze vereniging in 1921 was de installatie van een nieuwe burgemeester. Hiervoor moest een harmonie van een ander dorp worden gevraagd om de nieuwe burgemeester te verwelkomen. Enkele dorpsbewoners vonden daarom dat het tijd werd voor een eigen muziekvereniging.

De vereniging ging van start met 22 leden en 4 donateurs. Er werden muziekinstrumenten gekocht en er werd een repetitieruimte gevonden in de oude school (het pand van discotheek JoJo).

Het voortbestaan van de activiteiten van de vereniging heeft meermaals onder druk gestaan. Onder andere ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de coronapandemie. Desondanks is de vereniging nooit ontbonden geweest en is ten allen tijde gestreefd om alsnog haar functie te vervullen binnen hetgeen wat toegestaan was. Enkele voorbeelden hiervan zijn de digitale samenkomsten van de leden en de aangepaste concerten tijdens
de coronapandemie.

©Gemeente Veere