John de Jonge voorgedragen als nieuwe wethouder gemeente Veere

John de Jonge (61) is voorgedragen als nieuwe wethouder in de gemeente Veere. Hij is vooral bekend als wethouder van de gemeente Vlissingen, hetgeen hij van 2014 tot 2022 was.

Bij zijn vertrek als wethouder in Vlissingen zei De Jonge: “Het is mooi geweest, het is nu tijd voor iemand anders.” Nu draagt Hart Voor Veere hem voor als opvolger van Marcel Steketee, die op 12 september onverwacht opstapte als wethouder, omdat hij zich niet langer op zijn plek voelde in de politiek.

HVV-fractievoorzitter Stijn van Kervinck gaf toen al aan dat hij ruim de tijd zou nemen voor het vinden van een nieuwe wethouder. De HVV-fractievoorzitter snapt dat deze keuze voor velen een verrassing zal zijn. “Aan de andere kant, John de Jonge is geworteld op Walcheren. Hij heeft ook affiniteit met de gemeente Veere. Daarom denk ik dat hij hier goed gaat landen. Ik ben via-via bij hem terechtgekomen. Iemand vroeg aan me: heb je weleens aan John de Jonge gedacht?”

Verrassend, maar welkom

De Jonge was verrast dat hij benaderd werd voor deze functie. Maar al vanaf het eerste gesprek zegt hij gegrepen te zijn door het enthousiasme. Veere is voor hem ook geen vreemde plek. “Van kleins af aan breng ik al veel tijd door in de kernen van gemeente Veere. Ik vind het een grote eer om mij te mogen inzetten voor de inwoners van dit prachtige gebied.”

De Jonge was voordat hij in 2014 wethouder werd jarenlang bankier. Niet voor niets was hij wethouder van Financiën in Vlissingen. Bestaat de kans dat hij, gezien zijn expertise, dat weer wordt in Veere? Daar is nu Ruud van Houten (VVD) wethouder van Financiën. Met andere woorden: zal er een herverdeling van portefeuilles binnen het college van burgemeester en wethouders plaatsvinden? Van Kervinck: “Daar moet het college zelf over beslissen.”

De Jonge wordt als de gemeenteraad ermee akkoord gaat op 14 december geïnstalleerd als wethouder.

Dit is een artikel van WFM96 en Omroep Zeeland.